Anmeldelse: COPENHAGEN SUMMER DANCE 2023 // Dansk Danseteater, Ofelia Plads

⭐⭐⭐⭐⭐

We are a creative army.

Dansk Danseteaters kunstneriske leder Marina Mascarell åbnede Copenhagen Summer Dance 2023 under en grå og tung himmel, men det var både lys og glød der strømmede ud af den nytiltrådte spaniers glæde over at kunne præsentere årets program. Og det er ganske rigtigt – igen – et smukt sammensat program der vises på dansevinylen i årets Copenhagen Summer Dance.

Som det ses på Raphael Frisenvænge Solholms dramatiske coverbillede af David C. Price og Holstebro Dansekompagnis MIT STILLE HJEM, så understreger skyerne over Copenhagen Summer Dance 2023 bare verdenssituationen, og ikke mindst den specialversion af værket, som Holstebro Dansekompagni har skabt sammen med de tre ukrainske dansere Kateryna Kuznetsova, Yekatieryna Bysheva og Oleksandra Maksimchuk. De tre dansere, der flygtede efter Ruslands invasion i 2022, har sammen med Price og kompagniet skabt en smuk og dramatisk koreografi der taler ind i behovet for sammenhold, samt det enkelte individs parallelle behov for selv at reagere, selv at kæmpe.

Justin Rapaports koreografi PASSING BY

Copenhagen Summer Dance 2023 indledes med den smukkeste pas de deux mellem Dansk Danseteaters Edward Pearce og Vasco Ventura, i den amerikanske koreograf Justin Rapaports koreografi PASSING BY. To stolte mænd i laser og pjalter holder hver især hovedet højt, og går deres egne veje – indtil de passerer hinanden, støder ind i hinanden, mødes og forandrer hinanden.

Det er den amerikanske musiker Moby der leverer soundscape til PASSING BY, og Mobys dybe toner ud over Københavns inderhavn lægger den vildeste undertone til Rapaports stærke symbol- og følelsesladede koreografi.

Dorotea Saykalys THE WATCHERS med Dansk Danseteaters kompagni

Copenhagen Summer Dance på Ofelia Plads afsluttes med et helt nyt ensembleværk – THE WATCHERS – hvor den canadiske koreograf Dorotea Saykaly har skabt en dragende metamytologisk og sci-fi inspireret fortælling på scenen.

Dansk Danseteaters kompagni – Bradley Waller, Merete Hersvik, Kristin Bjerkestrand, Edward Pearce, Vasco Ventura, Jessica Lyall, Lukas Hartvig-Møller, Leticia Silva og Lúa Mayenco Cardenal – er oppe mod både himlen og afgrunden, og ikke mindst fortællingen om de faldne engle i Saykalys tematiske fortælling om the edge. I princippet ikke en vanvittig kompliceret storyline, men i sin udstråling og sit visuelt overbevisende greb er THE WATCHERS måske aftenens nok stærkeste koreografi.

Dansk Danseteater præsenterer Copenhagen Summer Dance på Ofelia Plads fra d. 5. til d. 9. juli 2023.

Foto: Raphael Frisenvænge Solholm

SE MERE HER