Anmeldelse: 9 EPISTLER OG EN BOLLE MED SMELTET OST // Teatret Gruppe 38 & Jakob Vinkler

⭐⭐⭐⭐⭐

Af himmelbaldakinen bliver vi beskyttet, af eventyrlige Jakob Vinkler bliver vi bespist, og af enestående Bodil Alling bliver vi sikre på at livets faser er værd at sætte pris på. Teatret Gruppe 38 & Jakob Vinkler rammer plet med den bevægende 9 EPISTLER OG EN BOLLE MED SMELTET OST på havnen i Aarhus.

Vi sidder som til en familiemiddag, hvor husets overhoved med rolig stemme sætter tempoet, og naturligvis lige har kigget sine gæster i øjnene, og sørget for at alle er kommet på plads. En liflig hvidvin fyldes næsten umærkeligt i glasset i det mørke rum, hvor vi, de 28 gæster, sidder om et rundt bord sammen med skuespiller og dramatiker Bodil Alling. De 9 epistler kan begynde.

Ganske langsomt lægger Bodil Alling de store gamle kartofler i jorden, så de kan spire og blive til mange nye små kartofler. Overgangen fra ung til gammel – og vice versa – bliver med poetisk jyskklingende stemme til et helt lille eventyr, for det er netop overgangene der er i fokus i 9 EPISTLER OG EN BOLLE MED SMELTET OST.

Og mens den første epistel – det første brev – bliver fortalt, får vi serveret den første ret fra den eventyrlige kok Jakob Vinklers hånd. Selvfølgelig en ret af kartofler, der taler ind i Bodil Allings analogi om overgangene i livet og den verden vi bebor. Men andet end temaet får vi heller ikke løftet sløret for, for Vinklers retter er ikke en del af en menu på Noma, hvor vi ville kunne læse os frem til ingredienser og indhold – retterne følger Bodil Allings poetiske breve, og bliver dermed til en vigtig del af oplevelsen i 9 EPISTLER OG EN BOLLE MED SMELTET OST.

Barren er sat højt hos madkunstneren, og gæsterne om det runde bord får heldigvis rigelig med tid til at nyde Jakob Vinklers retter, og tale sammen om de breve som Bodil Alling bringer til bordet.

Lyset består af små LED lamper der hænger ned fra baldakinen som hænger over bordet, og sammen med den dæmpede musik skaber de en stemning, der helt automatisk lader roen falde over selskabet. For intet er tilfældigt i Bodil Allings forestilling, der går under huden på dig i mere en forstand.

Næste epistel handler om sorg, om hvordan en nyudsprungen præst bliver vidne til forældres sorg når et barn dør, og igen formår den erfarne skuespiller med sine ord at få 28 gæster til at føle sig ramt, involveret, set. Men ordene står ikke alene, for foran sig på bordet har Bodil Alling en lille projektor, der på gammeldags vis sender skygger op på baldakinens underside – som skyer der driver forbi på himlen. Og når kirkeklokkerne lyder, duver de små LED lys i takt over bordet. På samme måde bliver alle de 9 epistler formidlet gennem ordene, gennem retterne, gennem hele stemningen der hersker ved matriarkens bord.

Snart raser her en storm. To tunger har mit hjerte. Frels mig fra mig selv.

Midt i mørket dukker et klaver op, og med komponist og musiker Søren Søndberg ved tangenterne, samt de smukkeste toner fra sangerinden Laura Stubbe Teglbjærg, får oplevelsen endnu et lag tilføjet. Bodil Allings 9 epistler om overgange og store temaer som sorg, glemsomhed, længsel, kærlighed og livets uudgrundelighed, er sammen med Jakob Vinklers små smagsvidundere på tallerkenen, en poetisk oplevelse ud over det sædvanlige.

9 EPISTLER OG EN BOLLE MED SMELTET OST spiller på Teatret Gruppe 38 i Aarhus, 23/8 – 9/9 2023.  

Foto: Lars K. Olesen

SE MERE HER