ACT OF GRAVITY // Recoil Performance Group og Science & Cocktails, Den Grå Hal på CPH Stage

⭐⭐⭐⭐⭐⭐

Gravity or no gravity – that is the question

Den altid søgende Tina Tarpgaard og Recoil Performance Group, har sammen med videnskabsplatformen Science & Cocktails skabt et kæberaslende brag af et event med ACT OF GRAVITY. Kombinationen af Recoils dansere i en scenografi af isbjerge og en dansevinyl med trampolineffekt, og Science & Cocktails’ blændende gæsteforelæser, er perfekt. Specielt når forelæseren altid ledsages af et pop-up laboratorium, hvor de smukkeste cocktails kreeres i en lind strøm.

Det er dagens gæsteforelæser der lægger ud – i Sceneblogs tilfælde var det Thomas Herzog, belgisk kosmolog ved KU Leuven universitet og aktivt samarbejdende med professor Stephen Hawking – og godt forsynet med et par Black Hole og Phenal Countdown cocktails fra pop-up laboratoriet i Den Grå Hal, kunne vi i ca 40 minutter blive klogere på Newton, Galilei og Einstein, samt String, Gravity og Expanding Universe Theories.

Alt sammen holdt i et tilgængeligt sprog, hvor der hverken blev leflet for 12-tals studerende eller den bredere del af befolkningen, der ligesom undertegnede, ikke lige var blandt de mest vågne i fysik i Gym. Kort sagt var Herzog en forrygende formidler, der med billeder, formler og store armbevægelser fik publikum med ind i en på papiret kompliceret verden, men også med ind i det fascinerende og storslåede univers hvor tyngdekraften er en uomgængelig magtfaktor.

Standing, falling, feeling. Falling

Og efter en pause og en refill – en frisk Cu29 med agurk og en boblende Indian Summer godt rystet med kuldioxid i fast form – blev Recoils dansere så sluppet løs i scenograf Signe Kroghs forunderlige verden. En verden der umiddelbart ikke så ud af noget, men som viste sig at være et uhyre nøjagtigt udregnet scenerum, med vinkler, flader, huller og afsatser, samt ikke mindst det præcist udformede dansevinyl med trampolineffekt.

Utroligt hvordan et simpelt fald bagover kan udvikle sig, når gulvet sender kroppen tilbage – og så endda i slowmotion. Jeg har set meget, men da danserne Astrid Pauline Schmidt Andersen, Fabian Wixe, Urana Marchesini og Vincent Jonsson kastede sig ud i Tina Tarpgaards koreografi fra en anden verden, da sad jeg bogstaveligt talt med åben mund og polypper. Trampolinvinylen i ACT OF GRAVITY er formet efter dansernes bevægelser, og hele fortællingen om hvordan tyngdeloven har spillet ind i en cirkusartists tilværelse, hvordan den har påvirket en bjergklatrer, og hvor simpelt regnestykket egentlig er, når man lever på en helt normal måde, men bare ændrer sit bevægelsesmønster en smule – det er både fascinerende, rørende og magisk.

And then around 200 meters, it feels a bit alarming

Recoil Performance Group og Science & Cocktails’ ACT OF GRAVITY har fortjent de seks stjerner, der på trods af tyngdeloven nu svæver over deres hoveder.

Foto: Søren Meisner

SE MERE HER FRA RECOIL

SE MERE HER FRA SCIENCE & COCKTAILS

SE MERE HER FRA CPH STAGE