URINETOWN – THE MUSICAL // Fredericia Teater

⭐⭐⭐⭐⭐

”Muntermørkt”

Fredericia Teaters musical URINETOWN er morsom, satirisk, dystopisk og samfunds kritisk. Eller som Sceneblogs juniorreporter sagde det; det er muntermørkt!

Greg Kotis og Mark Hollmanns (pisse)satiriske musical, der fra første færd hittede på New York International Fringe Festival for 20 år siden, er et sylespidst Gotham-dystopisk svar på alle vores gode hensigter, og et kækt hip til de politisk korrekte, der kun mener der er en sandhed her i livet.

URINETOWN – THE MUSICAL er satirisk på alle måder, og referencerne står i (toilet)kø i Fredericia, hvor Bjørg Gamst, Diluckshan Jeyaratnam, og Kim Ace ”Sixpack” Nielsen giver den hele armen på en aften hvor intet er helligt. En aften i Fredericia, hvor programmet er skrevet på en toiletrulle, hvor firmaet Du’ i Vådt Selskab A/S har postet lovparagraffer og strenge leveregler i indgangen, og der er udvisningsstraf for at tisse i foyeren.

Historien om hvordan det onde multinationale og storkapitalistiske firma Du’ i Vådt Selskab A/S tvinger byens borgere til kun at urinere på firmaets betalingstoiletter, og med loven i hånd truer alle der tisser ved siden af (eller i bukserne) med deportation til det (efter sigende) ondeste sted på jorden, Urinetown, er en gennemført satirisk fortælling om idealisme og heltegerninger, og om en verden der bare ikke kan klare mere overforbrug og blind vækst.

Det er forudsigelsen fra den engelske økonom Thomas Robert Malthus (1766-1834), om at verdens befolkning altid vil vokse hurtigere end væksten/forbruget, der ligger til grund for Greg Kotis og Mark Hollmanns gennemtænkte musical, men på trods af det alvorlige emne, så er URINETOWN – THE MUSICAL en ustyrligt morsom og velkomponeret forestilling.

Diluckshan Jeyaratnam er som Bobby Stærk den klassiske helt der fører an i kampen mod de onde undertrykkere, og han er igen helt outstanding. Både i de ømme kærlighedsduetter, men også i flere fantastiske gospelnumre, hvor Diluckshan giver den gas som en gospelpræst på stoffer. Bjørg Gamst er vidunderligt kæk og fræk som den kloge Lille Sally, og overstråler med sin klare stemme adskillige gange resten af Fredericia ensemblet, der i øvrigt alle som én udfylder deres roller perfekt. Og når Kim Ace ”Sixpack” Nielsen ligeledes er på toppen, denne gang også med en fremragende koreografi der binder hele affæren sammen, så er der ikke et øje tørt.

Det er en gave at finde så komplet et musicalensemble, og det er klart at det tætte bånd til Det Danske Musicalakademi er en afgørende faktor. Man fornemmer hvorfor Fredericia Teater er ved at sprænge rammerne i det lidt trætte scenerum midt i byen, og glæder sig til at flytte til nye og større forhold ved havnen.

”Efter revolutionen kan alle tisse alt det de vil, hvor de vil, og med hvem de vil!”

Lige dele bæredygtighed, Hollywood jungletrommer, gospelkor, og Single Ladies dansetrin. Stjerneensemblet fra Fredericia Teater har med URINETOWN – THE MUSICAL referencerne på plads, benene i form og stemmerne smurt.

Foto: Søren Malmose

SE MERE