UNDER ISEN // Audiowalk i Svanninge Bakker, BaggårdTeatret

⭐⭐⭐⭐⭐

Sceneforandringer i det uendelige

– sådan beskrives Svanninge Bjerge i et brev fra den fynske kunstmaler Fritz Syberg til forfatteren Johannes V. Jensen, og præcis sådan er det er at opleve BaggårdTeatrets overvældende smukke og foranderlige Audiowalk UNDER ISEN.

Det er journalist og forfatter Jannie Schjødt Kold der har skrevet historien i dit øre, og det er instruktør Jacob Schjødt der sørger for at skuespillerne bliver levendegjort, mens du traver i det bakkede landskab hvor natur og historie kommer dig i møde som en velkommen ven.

UNDER ISEN er en samtidsfortælling ud over det sædvanlige fra 1800-tallet, hvor både de fynske kunstnere Fritz og Anna Sybergs kamp for kunst og kærlighed, samt H.C. Andersens forbudte kærlighed til den allerede bortlovede Rigborg Voigt, rulles ud som drama extraordinaire i de fynske alper – Svanninge Bakker.

Turen tager sin begyndelse i Faaborg, hvor arkæologen Sofie – Sofie Torp – som start ruller den Fynske grundhistorie ud, historien om hvordan isen har taget og lagt til i udformningen af de fynske landskaber, hvilket er grunden til at vi nu er på vej ud i det bakkede landskab. Men det er den Reumertprisvindende Elliot Crosset Hove der er den ulykkeligt forelskede H.C. Andersen, og Rosalinde Mynster den bly Riborg Voigt, som på trods af at være lovet bort til en ridefoged, i største hemmelighed gemmer Andersens kærlighed i en skjult skuffe. Det er en klassisk kærlighedshistorie der udspiller sig, men historien bliver alligevel utroligt nærværende, når omgivelserne sætter en tyk streg under naturens luner og indflydelse på humøret. Hvad enten man går audiowalken UNDER ISEN i foråret, om sommeren, i efteråret eller om vinteren, vil træerne, engene og bakkerne fortælle med på historien, og indtrykket af nærvær forstærkes.

Kunstnerparret Fritz og Anna Syberg spilles af Pilou Asbæk og Sonja Richter, og hvor det i 1800-tallet helt naturligt ville være manden der førte ordet, er det i BaggårdTeatrets fortælling den kvindelige kunstner Anna Syberg der er den primære fortæller. Sonja Richters fantastiske stemme fylder det hele, både når hun forelsket taler om sin mand, og når hun indigneret kæmper for at blive anerkendt som kunstner. For selv om vi går i et af Danmarks smukkeste landskaber, er det ikke blot idyl der lægges for dagen – det er kvindekamp og ulykkelig kærlighed, side om side med naturens voldsomme kræfter og hemmelighederne som isen har bragt med sig.

Køb BaggårdTeatrets app, stik dine earplugs i øret, og begynd at gå. UNDER ISEN er en smuk 7 kilometers rute gennem bakker og dale, og når du når op til toppen af Lerbjerg, fyldt op af historie, varme og kærlighed, vil du ønske historien ikke var slut endnu.

Jakob Engmann og BaggårdTeatret kalder deres audiowalk UNDER ISEN for usynligt teater – men jeg vil sværge på at jeg så Anna Syberg mere end en gang i Svanninge Bjerge.

Foto: Annitta Bjørg Hansen, Sceneblog

SE MERE

En tanke om “UNDER ISEN // Audiowalk i Svanninge Bakker, BaggårdTeatret

Der er lukket for kommentarer.