TVÆRS // Aveny-T

⭐⭐⭐⭐

Det har vi så fået at vide, vi skal lave en forestilling om

I samarbejde med Danmarks Radio har et hold af unge scenekunstnere på Aveny-T skabt en forestilling, der er tænkt som en hyldest til DR-radioprogrammet TVÆRS. Programmet der i år kan fejre 50års jubilæum, og i sin storhedstid i 70’erne – med Tine Bryld ved mikrofonen – var episk ungdomsradio. Ikke nogen nem opgave, men instruktør Emil Rostrup har med sin intuitive tilgang til udfordringer, og et vidunderligt lille kollektiv af skuespillere, skabt en open-for-interpretation oplevelse i Aveny-T’s nye væksthus. En oplevelse der af navn er en hyldest til TVÆRS og Tine Bryld, men i sin form er en performativ undersøgelse af følelser på scenen, og et godt bud på hvordan ungdommens problemer føles i 2022.

Og SÅ ringer vi til Danmarks Radio…”

De fire skuespillere, Anna Hawa Kamuk Mnasi, Lucia Vinde Dirchsen, Ludvig Brostrup og Tobias Leander indleder med at ringe til Danmarks Radio, for hvad kunne være mere autentisk end at tale live med en stemme fra Public Service-giganten. Men ak, der er kø, og holdet må vente på at DR ringer tilbage. Så mens vi venter på at høre fra oraklet, kan vi jo lige så godt høre om der er nogen der har et problem de vil snakke om – lige som i gamle dage.

Og en efter en træder de frem med deres problemer og udsagn.

 ”Jeg gider ikke mere snakke om min farve, hvorfor må jeg ikke snakke om forelskelse?”

 ”Jeg vil gerne føle mig rigtig

Jeg vil hellere snakke om hyggelige ting. Som slik f.eks.”

Jeg vil kunne holde din hånd – offentligt

Det unge hold af skuespillere har hver deres udtryk, og som helhed fungerer de efter hensigten – med uafklarede, søgende, spørgende og usikre karakterer der står frem i rampelyset og skriger om hjælp. Klarest står Lucia Vinde Dirchsen med en hudløs monolog om at føle sig forkert, når man nu bare gerne vil føle sig rigtig. En stærk performance fra den unge skuespiller, og meget langt fra hendes populære rolle som Bertha Frigh i Tv-serien Badehotellet.

Til sidst åbner de scenerummet, og lader publikum lytte med på en højtaler fra arbejdsværelset, hvor Emil Rostrup og hele holdet er i gang med at skabe formatet. Fint, morsomt og eftertænksomt greb, som afsluttes med at lade publikummer som ønsker det, gå i dialog med spillerne.

Rostrups performance TVÆRS passer strålende ind på Aveny-T teatrets nye anneks scene, der er blevet til velfungerende scenerum med et væld af muligheder, og uanede måder at udforske scenekunsten på – ikke mindst i ungdommens tegn.

Foto: Jim Falk & Emil Rostrup

SE MERE HER