TEATERANRETNING 2023 // Odd Fellow Palæets Have

Anmeldelse af Teateranretning 2023 til DEN GERRIGE, Grønnegårds Teatret i Odd Fellow Palæets Have

Det er sjældent man får mulighed for at nyde sin mad udendørs i en teaterscenografi, men når Grønnegårds Teatret spiller DEN GERRIGE i Odd Fellow Palæets have, er det præcis hvad man kan prøve, hvis man har lyst. Man kan også nyde Odd Fellow Palæets Teateranretning foran Palæet, hvor der er stillet borde og stole op på rad og række, man kan sætte sig på et tæppe i græsset som til en picnic, eller simpelthen indtage sine bestilte pladser i haven på de velkendte bænke foran scenen. Men vi valgte scenografien til forestillingen DEN GERRIGE – den oplevelse kunne vi ikke stå for. For scenograf Gøje Rostrups mørkegrå sceneopbygning – med sit virvar af trapper, porte og gelændere – passer perfekt til det danske overskyede sommervejr, og med et svingende glas Siciliansk Pinot Grigio fra huset Purato i hånden, kunne anretningen ikke få en bedre start.

Et stort fad med det bedste fra sommer Danmark kom prompte, for anretningen var bestilt på forhånd, og timingen er jo vigtig når man skal spise før en forestilling.

Teateranretningen bliver serveret på et sølvfad – man er vel i et palæ fra 1755 – men bare rolig, anretningens indhold er heldigvis tilrettet omstændighederne, og de lækre små retter kunne lige så godt have været indholdet i en picnickurv.

Vi startede med en yderst let og luftig ørredmousse, serveret med radiser og dild, og perfekt som start på vores egen lille teaterpicnic midt i København. Med den føromtalte Pinot Grigio som ledsager gled ørredmoussen hurtigt ned, og straks kastede min fynske ledsager sig over en sommersalat på dansk rygeost med agurk og karse. Jeg tænkte den ville have passet bedre ind senere, men som sagt – på Fyn er der ingen fine fornemmelser – og rygeosten smagte da også fortræffeligt.

En hønsesalat med dampede svampe og syltede agurker fulgte lige efter, og jeg personligt havde nok stoppet lidt op, hvis det ikke var for en syndig håndfuld bacon crumble der var strøet ud over hønsesalaten som topping. Det var præcis hvad man savnede efter salaternes cremede konsistens, og bare lidt syndig må man da have lov til være.

Næste ret på fadet var lidt af en overraskelse, da ingen af os kendte hovedingrediensen – de danske Ingrid ærter. De lysegule ærter minder om kikærter, og kræver da også en del tilberedelse, på samme måde som kikærter også gør sig bedst efter både iblødsætning og kogning. Men på samme måde som ærterne i anretningen lå skjult blandt det grønne og den gode skinke, så var smagen hvad jeg kalder afventende – først anonym, for derefter at tage form i munden, og endelig træde i karakter som fortrinlig ledsager til den røgede skinke.

Det er ikke så tit at jeg bliver overrasket over nye ingredienser, men danske Ingrid ærter skal jeg helt sikkert prøve igen. Og blandet med nye danske kartofler vendt med grov sennep, syltede rødløg og estragon, var skinken og Ingrid ærterne fabelagtige. Gode retter kræver gode ingredienser, men handler også i høj grad om at sammensætte delene til en helhed der fungerer på tallerkenen.

Til sidst var der Vesterhavsost fra Thise mejeri, serveret med en kolossalt velsmagende rabarberchutney med fennikel og stjerne anis. Selvfølgelig serveret med hjemmelavet knækbrød – en trend blandt Københavns restauranter der for min skyld gerne må holde længe. For også på Odd Fellow Palæet har de knækket koden, og løfter aftenens sidste servering med deres hjemmebagte knækbrød.

Grønnegårds Teatret byder med DEN GERRIGE på stor skuespilkunst under åben himmel i Odd Fellow Palæets Have, og traditionen med picnic før forestillingen lever i bedste velgående. For Odd Fellow Palæets teateranretning i det fri er en sommerservering på et sølvfad.

Foto: Casper Koeller

SE MERE HER OM TEATERANRETNINGEN

SE MERE HER FRA GRØNNEGÅRDS TEATRETS FORESTILLING DEN GERRIGE

En tanke om “TEATERANRETNING 2023 // Odd Fellow Palæets Have

Der er lukket for kommentarer.