TAK FOR LORT // Zaragoza, Teater Momentum

⭐⭐⭐⭐

Hæsblæsende 80 minutters dekonstrueret mytologi.

Som titlen så elegant antyder, så er Zaragozas forestilling på Teater Momentum en erklæret fuckfinger til skæbnegenerationen – alle de gamle der stadig tror på at vores liv er bestemt på forhånd – at det er ens skæbne der bestemmer ens liv. TAK FOR LORT er en klar besked om at unge både kan og vil bestemme over deres eget liv.

Ladvognsteatret Zaragoza er rykket ind på de skrå brædder, og har skrevet det græsk tragedie-inspirerede manuskript i samarbejde med Camille Sieling Langdal, der også har instrueret. Og det er de sgu sluppet meget godt fra. Med lige dele græsk mytologi og moderne lingo, er historien i kort form således:

Titanen og herskeren Kronos’ skæbne er, at hans egne børn skal være dem der støder ham fra tronen, og han ser derfor ingen anden udvej, end at æde hvert et barn Rhea (hans hustru & søster) føder. Men efter Kronos har ædt de første fem børn, bytter hun det sjette barn (Zeus) ud med en månesten, og efter Kronos har ædt stenen, tager hun spædbarnet Zeus ud på en fjerntliggende ø, hvor han bliver opfostret af en ged. Men hvad gør Zeus når han vokser op? Vil han følge sin ”skæbne” eller leve sit eget liv?

“Tak for lort” Zaragoza 2020

Kære lille Zeus, du skal hævne dine søskende og dræbe din far. Det er din skæbne

Forestillingen rammer hurtigt en moderne fortælleform, hvor de sparsomt beklædte spillere skaber historien i talen, uden et stort anlagt scenografisk tableau. En bar scene med en håndfuld lysstofrør, et par plastikspande og et enkelt – men meget vigtigt – jernrør, er alt hvad Zaragoza behøver for at fortælle det i princippet grusomme mytologiske drama.

Er vores vej allerede fastlagt? Er skæbnen allerede tildelt et menneske ved fødslen? Isa Marie Henningsen, Simon Kongsted, Jeppe Ellegaard Marling & Thomas Diepeveen skifter karakterer undervejs, men fortællingens tekst er stringent nok til at gøre historien forståelig, endda til tider medrivende. Overordnet set er TAK FOR LORT en stærkt underholdende slapstick komedie – med en velvoksen fuckfinger til forældregenerationen.

Skæbne min bare.

Foto: Emilia Therese

SE MERE