SUNDETS STILHED // Audiowalk, Baggård Teatret

⭐⭐⭐⭐⭐

Vær i nuet!

Med Lars Mikkelsen i øret og Svendborg i tankerne, kommer man langt. Og når man endda krydser sporene af så fremragende forfattere som Josefine Ottesen, Mikael Josephsen, Jesper Wung-Sung og Tom Kristensen, samt Karin Michaëlis og Bertolt Brecht, så skulle man da være et skarn hvis man ikke blev rørt, når man samtidig har Svendborgsund som levende kulisse.

Jakob Bjerregaard Engmann fra BaggårdTeatret fik idéen til SUNDETS STILHED, en audiowalk der tager dig ved hånden og lader dig følge vandkanten, mens du hører historien om Svendborg som du aldrig har hørt den før. Med BaggårdTeatrets app på din telefon – og et par hørebøffer på ørerne – kan du gå den smukkeste tur langs sundet, guidet af Lars Mikkelsens både nærværende og næsten overjordiske stemme.

Følg med mig” byder han dig, og du træder ud på en rejse i ukendt land. Alene, men dog stadig tryg, for hvem kan modstå vores generations Thomas Winding når han folder sig helt ud, og du – selv om han siger du ikke må kigge bagud – er sikker på han går lige bag dig, hele vejen.

Pas på stenen!” advarer Mikkelsen, og jeg undgår i sidste øjeblik at snuble over en sten på stranden.

Instruktør Leonie Pichler må have slået lejr i enhver lille fordybning i terrænet, og gemt sig i hvert et buskads på skrænten, for når man går de 6 kilometer gennem by og strand, så er Lars Mikkelsens stemme smurt ud over landskabet som akvarelfarve over papir. Dækkende, men samtidig laserende og gennemsigtigt.

Kirkeklokkerne ringer mens jeg passerer den hvide kirke, og mågerne skriger når jeg går under broen. Men om det er virkelige lyde, eller en del af Mathias Sørensens virtuose lyddesign, ved jeg stadig ikke.

Joen Bille er Tom Kristensens stemme, der fortæller hvordan han kastede sten mod ruderne i parcelhuskvarteret, for at finde ud af om gud eksisterede. Hvis Gud eksisterer, så stopper stenen før den smadrer ruden! Nogen ville kalde det hærværk, andre kalder det eksistentialisme.

Samme Tom Kristensen opfordrer mig til at lægge mig ned i græsset, og fluerne svirrer omkring mit ansigt. Eller gør de? Jeg kan høre dem, jeg synes jeg kan mærke dem, og jeg slår irriteret ud i luften for at få dem væk. Men Lars Mikkelsen griner bare overbærende, og skynder på mig.

Vær i nuet! ”

Det er forfatterne Josefine Ottesen, Mikael Josephsen og Jesper Wung-Sungs egne stemmer der taler til mig på den første del af turen, og ligeså forskellige de er i deres forfatterskaber, lige så forskellige er de i deres tilgang til det at skabe sin egen historie, at vælge sin egen vej.

De tre sidste forfattere, Tom Kristensen, Karin Michaëlis og Bertolt Brecht, har af gode grunde ikke mulighed for selv at lægge stemme til deres fortællinger, men med Joen Bille som Kristensen, Meike Bahnsen som Michaëlis og Jens Gotthelf som Brecht, bliver vandringen langs sundet fuldendt på smukkeste vis. Bundet med Lars Mikkelsens sløjfe af det pureste Svendborgsund.

I disse Corona-krisetider er det et perfekt alternativ til en traditionel scenekunstoplevelse, hvor du ganske alene – men med fremragende stemmer i øret, Lars Mikkelsen som din skytsengel, og Svendborgsund som scenografien – kan gå en tur langs vandet, mens du hører de personlige fortællinger fra seks af de helt store forfattere.

Det er dig selv der er teatret

Foto: Annitta Bjørg Hansen, Sceneblog

SE MERE HER & HENT APP’EN HER

En tanke om “SUNDETS STILHED // Audiowalk, Baggård Teatret

Der er lukket for kommentarer.