SCAVENIUS // Bådteatret

⭐⭐⭐⭐

Rolf Heims magiske verden sejrer over nazismen.

Med Kristian Halkens tætte drama SCAVENIUS tager Bådteatret endnu engang stikket hjem, når de lader Rolf Heims dukkevæsener blande sig i danmarkshistorien.

De har et ansvar, Scavenius

Når den grå terrier – Statminister Stauning – presser Scavenius til at blive Danmarks udenrigsminister, smuldrer Scavenius’ kones drøm om et stille liv på landet, og i dramaet på Bådteatret er der lagt stor vægt på den meget pigeglade Scavenius, så både den private og den offentlige person Erik Scavenius’ meritter spiller ind når portrættet skal skrives. Men mest interessant er dog dilemmaet om samarbejdspolitikken, mødet med Nazitysklands udenrigsminister von Ribbentrop – der bliver til Gribbentrop i Katrine Karlsens dukkeunivers – mødet med Werner von Best, der som en kortspillende, cognac drikkende schæferhund har et nærmest venskabeligt forhold til Scavenius, samt forholdet til Adolf Hitler, der nærmest er af idoliserende karakter.

Med en uhyre stærk præstation af Kristian Halken som Scavenius, bliver et vigtigt kapitel i danmarkshistorien belyst med både humor og harme, med både historiske fakta og følelsernes fiktion.

Var Scavenius en landsforræder, der solgte sit fædreland for egen vindings skyld? Eller var samarbejdspolitikeren under Nazitysklands besættelse en helt, der sørgede for at Danmark ikke blev kvast under Hitlers tanks? Meningerne er delte i offentligheden, og med Rolf Heim & Kristian Halkens drama SCAVENIUS får vi i glimt præsenteret historien, som den muligvis var, og helt sikkert et skræmmende portræt af manden bag samarbejdspolitikken under besættelsen.

Samspillet mellem skuespillerne og dukkemager Katrine Karlsens dukker er helt eminent, og at se Thomas Bang springe ud af en dukke, og pludselig manifesteres som Adolf Hitler med blitz und donner, er intet mindre end smukt teater.

Bådteatret skyder med skarpt, og rammer plet.

Foto: Miklos Szabo

SE MERE & KØB BILLETTER