PASSAGEREN // Den Jyske Opera

⭐⭐⭐⭐

Skræmmende, men vigtig opera om aldrig at glemme.

Fornemme passagerer myldrer glade rundt på skibsbroen, forventningsfulde og fulde af optimisme. Skibet går til Brasilien, og ombord er den tyske diplomat Walther og hans kone Lisa, på vej til endnu tre års lykke i deres veletablerede ægteskab. 50’er jazzet dansemusik lyder i højtalerne, og man kan se at dansesalonen på skibet allerede er i fuld brug. Dans, musik og champagne der nærmest giver Titanic-agtige fornemmelser – det går galt det her!

Og ganske rigtigt, Lisa får midt i lykken øje på en kvindelig passager, som minder hende om hendes tid under krigen, og Lisa bryder sammen på dækket. Hun har intet fortalt til sin mand om sin rolle under krigen, og han tror blot hun var en ung og uskyldig pige. Men den kvindelige passager minder Lisa om den jødiske kvinde Martha, som Lisa nærmest holdt som slave i kz-lejren Auschwitz, hvor det viser sig at Lisa var fangevogter.

Minderne vælter frem, og fortiden indhenter en kvinde der troede sig sikker i uvidenhedens, og den lykkelige glemsels hverdag.

”Andre må fortælle!”

Hun begynder så småt at fortælle sin mand om sin tid som fangevogter, men man fornemmer at ikke alt kommer frem, og med et dramatisk sceneskifte hopper vi til krigens kz-lejr, hvor vi nu ser jøderne fortælle den fulde historie om nazisternes grufuldheder.

Netop kontrasten mellem grufuldhederne, og festen ombord på skibet med fornemme passagerer, er det helt store gennemgående clou. En knugende scene hvor seks jøder bliver henrettet, med tonerne fra Ach, du lieber Augustin fra orkestergraven, er nærmest tårefremkaldende, og en scene hvor Lisa ligger skrigende på dækket foran sin mand, samtidig med at de øvrige passagerer danser kædedans med papirs hatte på hovederne, sætter Zofia Posmysz’ selvbiografiske historie i relief i Mieczyslaw Weinbergs grusomme, men nødvendige opera.

Der var desværre ikke mange unge til premieren i Musikhuset i Aarhus, men jeg håber PASSAGEREN kommer rundt i landet, hvor jeg er overbevist om at f.eks. et samarbejde med UNG I OPERAEN i København ville kunne fylde salene med den yngre generation. **

Det er den nye operachef Philipp Kochheim der har valgt Passageren som sin første forestilling på Den Jyske Opera, og han instruerer selv forestillingen.

Både den tyske mezzosopran Dorothea Spilger, som synger Lisa, og sopranen Stefania Dovhan som synger partiet som Martha, er fremragende i både sang og ageren på scenen, og det er tydeligt at vi med Philipp Kochheim har fået en kunstner i huset, som lægger stor vægt på at hans udvalgte sangere også kan agere dramatisk.

Brava!

foto: Kåre Viemose

** Jeg er efter anmeldelsen blevet gjort opmærksom på at lige denne produktion ikke kommer til Kbh, da august produktionen ikke turnerer ikke efter samme mønster som de øvrige. Men det skal tilføjes, at Den Jyske Opera gør et stort stykke arbejde for at få unge ind til produktionen, bl.a. har de lavet en aftale med AroS30 om 2 gratis billetter til alle medlemmer, og de havde også inviteret mere end 700 unge ind til generalprøven. Så vi må bare håbe der kommer mange unge ind fremover – PASSAGEREREN har fortjent det.

SE MERE