MARIENBORG – NEJ, TAK! // Sydhavn Teater

⭐⭐⭐⭐⭐

”Selv en Anker har brug for et anker!” – Julie Maj Jakobsens vidunderlige bidrag til historiebøgerne er en hyldest til Ingse – Anker Jørgensens kone Ingrid.

Sydhavns Teaters ukuelige Mille Maria Dalsgaard har denne gang kastet sig over en nyskrevet tekst af Julie Maj Jakobsen, der lader både Sydhavnens egen Anker Jørgensen og hans kone Ingrid komme til orde, her igennem en ung kvinde, to generationer efter.
Og Maria Carmen Lindegaard er aldeles pragtfuld i Mille Maria Dalsgaards stramme instruktion, som den unge arbejdsløse akademiker, der i sin voldsomme monolog fortolker nutidens udfordringer kontra fortidens ditto.

MARIENBORG – NEJ TAK! fortæller historien om den usikre unge kvinde i etagen under lejligheden hvor Danmarks tidligere statsminister Anker Jørgensen boede med sin Ingse, og er en pragtfuld og nærværende fortælling om generationer, om lavt selvværd og famlende identitet, om et sikkert ståsted og en tryg hjemstavn, og om de små, men vigtige ting i livet.

For når man gerne vil passe sin yoga og sin identitet som akademiker, kan det være svært forstyrrende at overboen banker sit hoved mod radiatoren med tunge monotone dump.
Og når man gerne vil dyrke sin uafhængighed, er det svært at høre væggene tale om Anker og Ingses livsvigtige trygge havn på tredje sal.

”Hvis man vil strække sig mod himlen, må man have et anker.”

Anker Jørgensen og hans eget anker, hans kone Ingrid, er blot på scenen som sokkedukker, men sokkedukke-dialogerne mellem Anker og Ingse, der fortæller den unge kvinde hvordan livet bør leves, er ubetaleligt morsomme.
Og den unge kvindes tolkning af begreber og livsforhold er ligeledes spot on.

”Jeg er jo ikke arbejder. Jeg er akademiker – og arbejdsløs!”

Lige siden jeg så ’Forsamlingshuset’ i 2011, har jeg været fascineret af Julie Maj Jakobsens evne til at skrive om det store i det små, om problemer og udfordringer, om dramaet i hverdagen. Med forestillinger som ’Fucking Fattig’, statens indespærring af uønskede kvinder i ’Defekt’, og unges præstationsangst i ’Stræber’ – har hun beskrevet, kommenteret, og igen-igen sat fingeren på de ømme punkter som er en del af vores tilværelse. Og med MARIENBORG – NEJ TAK! har Julie Maj Jakobsen skrevet endnu et kapitel i den store Danmarkskrønike.

 

LÆS MERE &
KØB BILLET HER!

 

Dramatiker JULIE MAJ JAKOBSEN 
Komponist JOHANNES ASBJØRN EBERL SMED 
Instruktør MILLE MARIA DALSGAARD
Medvirkende MARIA CARMEN LINDEGAARD 
Co-produktion med TEATRET VED SORTE HEST
Foto LARS GRUNDWALD