KATALOG OVER KOMMENDE KATASTROFER // Teater Får302

⭐⭐⭐⭐

I disse tider er håbet ude

Kras verfremdungskabaret i en presset tid.

Anne Zacho Søgaard har grebet Bertolt Brechts scenekatalog Det tredje Riges Frygt og Elendighed, med al den gru som Brechts værk fra 1935-38 er baseret på, med en samlet portefølje af nyskrevne scener og tekster, skrevet af Peter-Clement Woetmann, Joan Rang Christensen, Mikkel Trier Rygaard og Julie Maj Jakobsen. Værket KATALOG OVER KOMMENDE KATASTROFER på Teater Får302 er blevet en kras omgang Verfremdung – en politisk kabaret, i en tid hvor det danske samfund lukker sig om sig selv med foruroligende hast. Lige i Bertolt Brechts ånd.

Der hersker ingen tvivl, når Tilde Maja Fredriksen, Marie-Lydie Nokouda og Brian Hjulmand i små klip fra virkeligheden viser, hvor vi er på vej hen med hastige skridt.

Om det er i frokoststuen i Stubbekøbing, hvor forudindtagethed og xenofobi viser sit grimme fjæs mellem makrelsalat og misforstået humor blandt kollegaer, eller det er på Folkemødet i Allinge, hvor Generation Identitær indtager talerstolen, og med fløjlsblød stemme opfordrer til national samling – alle scenerne i Anne Zacho Søgaards KATALOG OVER KOMMENDE KATASTROFER har meget tydelige budskaber, der ikke lader nogen være i tvivl om formålet med værket.

For ligesom i 1930’erne, hvor Brecht råbte i gevær overfor den tiltagende fascisme og nationalsocialisme, har hun og de fire dramatikere et klart politisk budskab – Danmark er med den snigende, men hastigt stigende, animositet overfor de andre, på vej til at blive et udelukkelses- og afvisningssamfund vi ikke vil leve i.

Komponisten Matilde Böcher står bag kabaret’ens fine, men vigtige vejviser, en velfriseret klar drengestemme, der med en uhyggelig lighed med fortidens nationalsocialistiske idealer synger skuespillerne på plads.

You still think, you can control them?” siger den britiske forfatter Brian Roberts (Michael York) til den adelige Maximilian von Heune (Helmut Griem) i Bos Fosses ikoniske filmmusical Cabaret i 1972 – i scenen hvor den velfriserede dreng fra Hitlerjugend får en hel Biergarten til at synge med på Tomorrow belongs to me. Anne Zacho Søgaard og producent Karina Dichov Lund råber med KATALOG OVER KOMMENDE KATASTROFER på samme måde vagt i gevær, før det er for sent.

Foto: Åsmund Sollihøgda

SE MERE