HENVENDELSE ANITA // Dobbeltforestilling, Alle mulige ting til salg & Revolution i kommunen, Aalborg Teater

⭐⭐⭐⭐⭐

Henrik Szklanys depressions-eldorado fra landets bagside er rablende genialt. Med sammenlægningen af Alle mulige ting til salg og Revolution i kommunen, er dobbeltforestillingen HENVENDELSE ANITA på Aalborg Teater blevet til en ætsende præcis tour de force i efterladte skæbner.

Kan jeg ikke bare lige ligge lidt, mor?

Anitas søn Lars lægger sig hos sin mor i lænestolen med læderlooket, og den 44 årige mand klynker lidt når hans mor griber hans indbundne hånd. Hvem af de to forhutlede udkantsborgere man skal have mest ondt af, er ikke til at sige, men hvem der bestemmer i huset, er ikke til diskussion. 63årige Anita er godt nok lige blevet fyret fra sin aktivering, men det er stadig hende der fra sin tronstol foran tv’et udsteder dekreter, og med naturlig myndighed i stemmen fortæller hvordan verden er skruet sammen.

Den luskede kusseperson – og så på en aktivering!

Dramatiker Henrik Szklanys sprogblomster ligger så naturligt i munden på karaktererne, at det nærmer sig lingvistisk ekvilibrisme. Når Anita beskriver de mennesker der krydser hendes vej, med bittesmå udtryk og perfide tilføjelser til navne, mærkes den dyne af afmagt og resignation som ligger tungt ud over scenen i Szklanys fortælling.

Det er en fremragende Marie Knudsen Fogh der som Anita er epicentrum for forestillingen, og med overbevisende indestængt aggression indtager hun fuldstændigt den skrå scene, som scenograf Laura Rasmussen bogstaveligt talt lader hele familien blive hældt ned af.

Under dynen om vinteren, under æbletræet om sommeren

Naboen John (Lars Topp Thomsen), der som kræmmer klarer sig over gennemsnittet, men ligesom Anitas familie savner kærlighed og holdepunkter, tilbyder den nødstedte Anita økonomisk hjælp mod lidt kærlighed, men bliver gang på gang afvist – indtil huset skal på tvangsauktion, og Anita må træffe et valg. John vil ikke have sønnen Lars boende, og Anita vælger at skubbe sin søn ned ad det skrå gulv – ud i virkeligheden.

Ensomhed, huset på tvang, og barnebarnet der skal fjernes – Anita kæmper mod et samfund der systematisk henviser hende til forkontoret. Henrik Szklanys HENVENDELSE ANITA er historien om et hjem i opløsning, og et lokalsamfund med misbrug, druk og selvmord. Og ikke mindst om familiens kamp mod systemet, mod kommunen.

I Aalborg Teaters HENVENDELSE ANITA rykker revolutionen i udkants Danmark nærmere, fremragende fortalt med Henrik Szklanys sprogblomster når de er bedst.

Foto: Lars Horn

SE MERE