HAMLET – PRINCE OF DENMARK // Abrahamse & Meyer productions (ZA), Shakespeare Festival på HamletScenen, Kronborg

⭐⭐⭐

Der står en stank til himlen af min brøde

Med lyden af knagende skibsplanker, Sverige om styrbord, og Kronborg der troner majestætisk som bagtæppe, kan man næsten fornemme saltvandet og stemningen ombord på fregatten The Red Dragon, hvor den første registrerede opførelse af Shakespeares Hamlet foregik i 1607.

The Red Dragon beretningen ligger til grund for det sydafrikanske gæstespil, der i disse dage er en del af Shakespeare Festival på HamletScenen ved Kronborg, og lad os tage godt imod dem. Det er altid interessant at se nye ansigter på scenen i Danmark, og rigtigt spændende at opleve hvordan kompagnier fra andre lande fortolker Shakespeares Hamlet, som vi jo herhjemme qua Kronborg føler et vist tilhørsforhold til.

Men er Abrahamse & Meyer productions’ HAMLET – PRINCE OF DENMARK så en ny fortolkning af Hamlet? Forestillingen er blevet rigtig flot modtaget i andre lande, og jeg vil straks sige at skuespillerne bestemt kunne deres replikker, så hvis man gerne vil opleve Shakespeares 400 år gamle tragedie, og ordene som de tilnærmelsesvis nok er tænkt af Shakespeare, så er den sydafrikanske version fin nok. Men omvendt, hvis man har set Hamlet før, og hvis man – som jeg – havde håbet på en ny vinkel i forbindelse med føromtalte skibsopførelse, eller i det mindste et specielt Sydafrikansk take på et af den engelske digters hovedværker – så bliver man slemt skuffet.

Ved himlen, jeg befaler dig at tale

Abrahamses scenografi er en næsten tom rektangulær scene bygget af træplanker, omkranset af en smal bræmme af vand, så både skibshistorien og Kronborg Slots voldgrave kan med god vilje læses ind i det sydafrikanske set up, specielt med et soundscape med knirkende skibsplanker i højtalerne. Og som start er vi faktisk ombord på et skib, hvor gasterne får uddelt manuskriptet og bliver tildelt roller, før selve Shakespeares tragedie egentlig begynder. Så jeg var fra start af ret positivt stemt, og så frem til hvordan de ville følge op på deres ”skibsversion” af Hamlet. Men desværre så vi aldrig mere til gasterne eller deres skib, og skibsversionen fadede således ud, uden at have sat sit præg på HAMLET – PRINCE OF DENMARK.

Det ville være uforskammet at kalde det en skoleforestilling, for der er bestemt både fine passager og godt skuespil – specielt Marcel Meyer som Hamlet var god – men Abrahamse & Meyer productions’ HAMLET – PRINCE OF DENMARK løfter sig desværre ikke over hvad et middelgodt dansk kompagni ville kunne præstere.

Foto: Bo Nymann

SE MERE HER