⭐⭐⭐⭐⭐⭐
Blixens Babette og de store spørgsmål
12 inviterede gæster og en afdød provst, om et bord dækket med livets store spørgsmål – det er hvad Louise Becks FORTÆLLINGEN OM ET GÆSTEBUD byder på, når man som publikum (en sluttet skare på under 30) sidder tæt i anden række om det veldækkede bord i Karen Blixens verden, hvor Babette har inviteret til sit livs gæstebud.
Fortællingen har netop været i Bergen, og nu spiller den så på Rungstedlund, Karen Blixens gamle smukke landsted ved Strandvejen i Rungsted, nord for København. Og ligesom lokaliteten ændres fra gang til gang, så ændres også både Babettes gæsteliste, og aftenens afvikling, så ikke to opførsler er de samme.
Om bordet sidder alle de karakterer som vi husker fra Babettes Gæstebud, inklusive den afdøde provst, som i denne fortælling ikke lader festen gå hans næse forbi, men indtager bordenden, og beder både bordbøn og holder den sidste tale. Og karaktererne bliver ikke spillet af skuespillere som ved en almindelig forestilling, men af nøje udvalgte personligheder. Folk som enten har en vis lokal eller national betydning – det være sig intellektuelt, kulturelt eller videnskabeligt, og ikke mindst – som er baseret på de 12 gæster som Blixen beskriver som menigheden i sin historie. Og netop på denne aften var gæsterne også et mix af folk der havde tilknytning til Rungstedlund, og nogle der aldrig havde været der før.
På Rungstedlund var gæsterne om bordet:
Den ene Søfarende: Nils Carlsen, ingeniør, sejler og lokal karakter, søn af Blixens husholderske.
Den barmhjertige Philippa: Catherine Lefebvre, leder af Karen Blixen Museet
Sladdertante: Ellen Hillingsø, skuespiller mm
Sladdertante: Natasha Al-Hariri, jurist, bestyrelsesmedlem i Refugees Welcome, debattør mm
Den ene stridende: Hans Bonde, Prof. Sport og sundhed, forsker i køn, judomester,
Den anden stridende: Jens Philip Yazdani, Tidl. formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, debattør
Enken: Pernille Strøm Øster, ung forfatter, der har skrevet om tabet af sin bror
Den barmhjertige Martine: Zaki Youssef, skuespiller, musiker mm
Den Tro Discipel: Hanne Sander, tidl. Sognepræst i Jægersborg Kirke
Slagsbror: Martin Bentsen, tidl. kriminel, stofmisbruger, rocker. Læser nu teologi
Den hovmodige general: Peter Viggo Jakobsen, Ph.d., lektor ved Institut for Strategi, Forsvarsakademiet, og professor v. Center for War Studies, SDU
Den anden Søfarende: Simone Aaberg Kærn, kunstner, pilot og eventyrer
Plus Niels Hausgaard som den afdøde provst for bordenden, samt den syriske kok Fayz Salim, der ligesom Babette sørgede for lukulliske lækkerier aftenen igennem.
For den anden bordende residerer toastmasteren Henrik Birch, der med ferm og fast hånd leder os alle igennem aftenen, og er den eneste faste bestanddel i Louise Becks vandrende fortælling om gæstebuddet.
Der var i denne version ingen fortæller, men i stedet blev historien om Babette læst op af gæsterne om bordet, som en efter en blev bedt om at læse et afsnit op – og derefter tale frit ud fra et givent tema, som berøres i Blixens episke fortælling.
Kunstneren Simone Aaberg Kærn fortalte om eventyrlyst og kvinder der gjorde en forskel. Pernille Strøm Øster, der mistede sin lillebror i en tragisk ulykke for fire år siden, snakkede om livet og døden, og skuespilleren Ellen Hillingsø snakkede om sladderens betydning i samfundet. En tidligere rocker og voldsmand snakkede om mirakler, bibellæsning og omvendelse i fængslet, militærforskeren Peter Viggo Jakobsen snakkede om krig og nødvendighed, og skuespilleren Zaki Youssef – der var valgt som karakteren Den barmhjertige Martine – fortalte om aldrig at være bange, men se på verden med åbne øjne.
Og Niels Hausgaard, der jo sad for bordenden som den afdøde provst, fortalte om sine oplevelser og betragtninger i.f.m. da han for nogle år siden var død i 18 minutter, for så at vågne op med fire brækkede ribben efter en hårdnakket genoplivning. Og om hvordan han husker det at være død som noget af det smukkeste han har oplevet, og derfor bestemt ikke frygter dødens komme.
Alle om bordet fik givet deres bidrag til en historie der er blevet udødelig, og blandingen mellem fakta og fiktion gav en ekstra dimension til bogen, alt imens den ene lukulliske lækkerbisken efter den anden blev serveret (også til publikum), og Blixens historie blev fortalt på skønneste vis.
Som når man læser Blixens bog, var det en aften med både alvor og grin, tårer og forbløffelse, og under toastmaster Henrik Birchs stramme styring, blev de 3½ timers fortælling om et gæstebud til en magisk aften, hvor historie, skuespil, virkelige hændelser og kulinariske hapsere, flød sammen til en meget smuk fortælling i Karen Blixens ånd.
FORTÆLLINGEN OM ET GÆSTEBUD er en interaktiv forestilling udviklet over flere år af Louise Becks OPE-N, med skuespiller Henrik Birch, instruktør Egill Palsson, og dramaturg Miriam Frandsen i samarbejde med Kgl Dansk i Skuespilhuset. Spiller næste gang i Thy.
foto af menigheden: Hasse Ferrold