FØR VI FORSVINDER // Out of Balanz, Dynamo Workspace og Teater V

⭐⭐⭐⭐

Sneglen George er død. Uddød. Desværre er der ikke flere tilbage. Homo Sapiens is in da house.

Den underspillede helt Troels Hagen Findsen er tænkeren i forestillingen FØR VI FORSVINDER, en lille fortælling om et stort emne – klima katastrofen som nærmer sig med hastige skridt. Med sig på scenen har han artisterne Sunniva Byvard og Sean Smyth – og tilsammen udgør de ikke bare den invasive art Homo Sapiens, de rummer også alle andre arter, foruden planteriget samt al fysisk masse på jorden. De tre performere og kompagniet Out of Balanz er nemlig indbegrebet af fysisk teater, og kan med små og store koordinerede bevægelser skabe alt hvad de ønsker. Som en almægtig gud over jord og himmel skaber de tre f.eks. en bidende kulde i scenerummet, blot ved små blafrende bevægelser med deres halstørklæder og halvlukkede øjne, når de sammenbidt kæmper sig henover scenen til de hylende toner af den stive kuling.

De fysiske bevægelsesmønstre som er kendetegnet for teaterkompagniet Out of Balanz, er ikke letkøbte tricks, men resultatet af mange års hård træning, samt den indædte tro på, at fysisk teater kan noget helt specielt. Og når man så endda producerer en forestilling som FØR VI FORSVINDER sammen med det københavnske Teater V og Odenses DYNAMO Workspace, så har man en koncentration af kreativt ladet elektricitet der kan kickstarte enhver generator.

Og netop en kickstart er hvad forestillingen FØR VI FORSVINDER vil give sit publikum – en kickstart der skal redde moder jord fra Homo Sapiens’ gerninger. Fra frøerne over troperne til oversvømmelserne i byerne, intet bliver glemt i Out of Balanz’ fine lille kraverusker, en rusketur de fleste af os godt kan trænge til. I teatersammenhænge har mange forsøgt, og forsøger stadig, at fortælle om klimaets tilstand og hvad vi bør gøre før det er for sent – men alt for mange falder igennem fordi de prædiker, fordi de ikke tror på at publikum kan tænke selv. Men det sker ikke for Out of Balanz. For forestillingen FØR VI FORSVINDER er elegant udført i øjenhøjde, og i troen på at mennesket er et tænkende væsen. Der er håb endnu.

Der er 100 sekunder til midnat – dommedagsuret tikker. Men du kan lige nå at finde ud af, hvor forestillingen FØR VI FORSVINDER spiller næste gang.

Foto: Jan Vesala

SE MERE