FESTEN // Teater Republique

⭐⭐⭐⭐⭐⭐

EKSTASE PÅ REPUBLIQUE

FESTEN som totalteater på Teater Republique

Når man piller ved et allerede legendarisk kunstværk, som Thomas Vinterbergs film Festen er, så kan man enten træde varsomt, eller gå all in som det hedder i poker.
Republiques direktør Hans Christian Gimbel har heldigvis valgt at gå all in på FESTEN – i enhver henseende!

Republiques store scene er blevet ombygget til ukendelighed af Danmarks efter min mening pt. mest spændende scenografduo – Torden & Lynild. Lige siden Amandaværelset på det Kongelige Teaters scenografiske Værksteder på Refshaleøen, har jeg ventet på at opleve dem igen i samme dur, og hvilken genkomst.
Som inviterede gæster til Helges 70-års fødselsdag, bliver vi – med håndskrevne bordkort selvfølgelig – placeret ved et 40 meter langt dækket festbord, sammen med hele den berørte familie, og naturligvis med værtsparret for bordenden. Lad festen begynde!

Nordens ukronede isdronning, den pragtfulde Stina Ekblad, er Helges hustru som lukker de øjne som burde have set misbruget i familien, og Waage Sandø er – undskyld Waage – perfekt i rollen som den forkrøblede patriark uden skam i livet.

En grusomt velspillende Mikkel Arndt er tvillingesønnen Christian med de to altafgørende taler, og er placeret 40 meter væk for den anden bordende – en fed streg under hvor langt der er mellem forældrene og deres børn.
Midt på det festklædte bord sidder Natalie Wolfsberg Madueño som den sprælske mindstesøster og aftenens ClueFinder, og lige overfor, den flabede lillebror. Lillebroderen – som med sine bodegamanerer falder helt igennem i den konservative familie – vil helst ikke vide noget, men forsøger bare desperat på at klare rollen som toastmaster, så faderen endelig vil acceptere ham.
Hans rolle i dramaet er både vigtig på det disruptive plan, og på det stærkt underholdende, så vi ikke sidder og græder aftenen igennem. Og Asbjørn Krogh Nissen er intet mindre end pragtfuld i rollen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alt i alt et vidunderligt cast med mesteren Rolf Heim til at trække i instruktørens usynlige snore, og han viser igen sit uovertrufne talent for at hive selv den mindste detalje frem i spillerne, og sende den lige i fjæset på publikum.

Men de får kamp til stregen mht hvem der spiller hovedrollen på aftenen, for den kulinariske createur par excellence Mette Sia Martinussen, samt hendes løjtnant Peter Yung Worth Jacobsen, har simpelthen overgået sig selv igen, og skabt et magisk univers af kreative overraskelser til ganen.
Således får vi aftenen igennem serveret fantastiske retter og vine, ikke bare ved det pyntede langbord i hovedrummet, men også i de mange rum som TORDEN & LYNILD har fået plads til. I mindre grupper følger vi dramaet udspille sig rum for rum, og i hvert nyt rum får vi en ny kulinarisk himmerigsmundfuld.

Republique har skabt det vildeste brag af en afskedsforestilling – totalteater sjældent set bedre.

Velsmag blandet med tårer står tilbage efter FESTEN på Republique.

Fotos: Per Morten Abrahamsen

LÆS MERE