ET DUKKEHJEM // Skuespilhuset, Det Kongelige Teater (2022)

⭐⭐⭐⭐

Noget vidunderligt!”

Noget vidunderligt var alt der skulle til, for at Nora ikke ville gå fra Torvald Helmer. Men hvad der er vidunderligt for den ene, er ikke altid vidunderligt for den anden, så meget kan man godt afsløre om Henrik Ibsens verdensberømte drama ET DUKKEHJEM.

Dramaet om Nora og Torvald Helmer der øjensynligt er lykkeligt gift, men viser sig at have fuldstændigt forskellige syn på livet – og dramaet derfor ender med at Nora forlader sin familie – er klassikeren over dem alle. Utallige gange er Ibsens mesterværk blevet fortolket, også på Det Kongelige Teater, men denne gang er det Anna Balslev der som iscenesætter svinger taktstokken, og det klæder Henrik Ibsens fortælling fra det herrens år 1879. Forestillingen ET DUKKEHJEM som vises for tiden på Store Scene i Skuespilhuset, har med Balslevs elegante tilgang til alt det de fleste fejer under gulvtæppet, men som Balslev foretrækker kommer i glas og ramme, fået et moderne look og et smukt skær af stringent leg.

Leg med dukker.

Jeg bliver nødt til at tage ansvar for mig selv først

Det er Sicilia Gadborg Høegh der spiller Nora, og Jakob Oftebro der spiller hendes mand, bankdirektøren Torvald Helmer, og de to er et eventyrligt godt match på en scene. Sicilia Gadborg Høegh har præcis den spirende uro bag facaden som Noras karakter kræver, og Jakob Oftebros bankdirektør er præcis så belastende som en charmerende mand med magt reelt er, når sandheden viser sig til sidst, og maskerne falder.

Og Ibsens altid vigtige bifigurer er også solidt besat i Skuespilhuset, med Ida Cæcilie Rasmussen som husvennen Dr Rank der har sin egen agenda, Anna Bruus Christensen som Noras barndomsveninde Fru Linde – der vender tomhændet tilbage til fødebyen – og ikke mindst Kasper Dalsgaard som Krogstad, der holder Nora og Torvalds ægteskab i sine hænder, så længe han holder på Noras hemmeligheder. Alle tre roller er små, men uundværlige, i Ibsens drama om kvindefrigørelse lang tid før begrebet blev tilføjet i ordbogen.

Anna Balslevs ET DUKKEHJEM spiller på Store Scene i Skuespilhuset fra d. 18/8 – 11/9 2022.

Foto: Camilla Winther

SE MERE HER