DET ÅBNE HJERTE // SIGNA på Aarhus Amtssygehus, Aarhus Festuge 2019

⭐⭐⭐⭐⭐⭐

Tonny 2. Det var mit alter ego i 12 timer, da jeg lod mig indlægge på det gamle Amtssygehus i Aarhus, til den dansk/østrigske performancegruppe SIGNAs nyeste interaktive totalperformance DET ÅBNE HJERTE.

SIGNAs internationale hold, med mere end 50 danske og internationale performere, har siden maj arbejdet under Arthur og Signa Köstlers stringente ledelse på det nedlagte sygehus, ikke bare for at for at opbygge de fysiske rammer og det velkendte bleak SIGNA univers, men også for at lære karaktererne at kende, og udvikle den optimale setting for performernes møde med publikum. For i en SIGNA performance er det i mødet med publikum forestillingen for alvor udvikler sig, og i interaktionen med den enkelte deltagende gæst at den unikke SIGNA oplevelse opnås.

I DET ÅBNE HJERTE på Aarhus Amtssygehus er publikum kursister, indskrevet på et kursus hos organisationen Det Åbne Hjerte, hvor man ved at følge en indlagt – en Lidende – får udviklet sin empati og indlevelsesevne. Alle de Lidende er nøje udvalgte hjemløse, sølle og misbrugte eksistenser, med alle de problemer, ukorrekte meninger og ar på sjælen som deres liv måtte have påført dem.

Organisationens medlemmer – de Medlidende – guider og superviserer med hård hånd forløbet på Amtssygehuset i Aarhus, hvor man efter en Lidende har udvalgt sig en kursist, ifører sig tøj fra vedkommendes klædepose og bliver anvist en seng på hans/hendes værelse. Og til sidst tager man så den Lidendes navn – i mit tilfælde blev det Tonny 2. Alt sammen tiltag for bedre at kunne sætte sig i den Lidendes situation, og dermed også at udvikle empatien, som jo er hele kursets formål.

Fra forløbets start kl 19.00, til næste morgen kl 07.00, hvor man bliver sluset ud i virkeligheden igen, er man betingelsesløst i SIGNAS vold, med alt hvad det indebærer af regler og dogmer, fiktive skæbner og mørke oplevelser. Og netop de mørke, de voldsomme og de eksplicitte oplevelser er en vigtig del af SIGNAS varemærke, og en af grundene til deres internationale anerkendelse og succes.

Jeg bærer dit tøj og dit navn

Jeg forsøger ikke at fjerne din smerte

På Aarhus Amtssygehus følger du et udførligt sæt nedskrevne læresætninger og husregler fra organisationen, og du følger din Lidende fra start til slut, så udvalget af talks, foredrag og workshops på kurset, bliver udelukkende valgt efter indgående drøftelser med din Lidende. Ikke to publikummer vil få den samme oplevelse, og selvom man ved et tilfælde deltog i præcis de samme indslag, vil ikke to kunne sige de oplevede det samme, for den enkeltes villighed og lyst til interaktion vil netop påvirke performernes ageren, og dermed vil dramaturgien i DET ÅBNE HJERTE ændre sig ord for ord – handling for handling.

Der er 30-40 forskellige sessions, og om du deltager i det heftige FADERMORD med bamser og fløjter, i institutlederens forskningssession MØRKETS MIMIK med den traumeramte Lidende der reagerer ekstra stærkt, når ord som Stjerne, Fader, Brænd eller Skyld bliver nævnt, om det bliver SLADDERLOTTERIET, PANDORAS ÆSKE, DIT DYRISKE JEG, THE SHAPE OF SUFFERING, eller om du dødtræt midt om natten deltager i søde-dyr-der-falder-i-søvn terapi, så får du din helt egen unikke oplevelse.

Helt tilbage fra karakteren Nika og SIGNA produktionen Why Baby Hospital i 2001, har SIGNA arbejdet med drømme og mareridt som en del af dramaturgien, og også i DET ÅBNE HJERTE spiller frygten for nattens mareridt en stor rolle. På det gamle Amtssygehus er det Dolores der forfølger os i søvnen, og den fælles reference til de uforklarlige drømmesyn skaber en binding mellem performere og publikum, som uundgåeligt fører til en meget intens og grænsenedbrydende oplevelse. I mit tilfælde måtte jeg følge, trøste og støtte min Lidende midt om natten, da han, efter at have set Dolores i skikkelse af hans mor, fik heftige hjerteproblemer, og derefter ikke længere kunne kontrollere sin kropsvæsker. Kun fordi vi allerede tidligere over en øl og en smøg havde udvekslet tanker og erfaringer med søvn og mareridt, og dermed havde bondet, kunne den Lidende Tonny og kursisten Tonny 2 klare natten igennem – sammen.

Jeg forlader min lykke for at føle din smerte

Ligesom de helt store Michelin restauranter i Danmark, har SIGNA igennem de sidste 18 år opbygget et internationalt publikum – mindst halvdelen af forestillingens publikum var fra udlandet da jeg var på besøg i Aarhus – og sproget i DET ÅBNE HJERTE er da også både engelsk, tysk og dansk. Helt perfekt som højdepunkt på Aarhus Festuge 2019.

De kompromisløse installationskunstnere Arthur og Signa Köstler har investeret deres liv i SIGNA produktionerne – du bør investere 12 timer.

SIGNAs DET ÅBNE HJERTE er 12 timers intens empatiudvikling, fremragende performanceteater og en unik personlig oplevelse – sammen med andre. Både for SIGNA aficionados, og for førstegangsbesøgende.

Coverfoto: Arthur Köstler

Fotos: Erich Goldmann

SE MERE på SIGNA – og køb billet på AARHUS FESTUGE

En tanke om “DET ÅBNE HJERTE // SIGNA på Aarhus Amtssygehus, Aarhus Festuge 2019

Der er lukket for kommentarer.