CHARLOTTENBORGS KAFFEKLUB #1 // Bikubenfonden på Charlottenborg

Kaffe skal drikkes skoldhed, bønnerne skal være økologiske og helst friskbrændte, og larmen fra kværnen må gerne stadig hænge i øregangen når jeg sætter mig. Sådan synes JEG at kaffe skal indtages, men ligesom alle andre vigtige kulturtemaer, så er der tusindvis af meninger og holdninger til emnet. Men kaffen er jo et af de mindst vigtige emner, hvis vi vil snakke om kulturen – om det der binder os sammen, vores fællesskab, vores interaktion med den omkringliggende verden, og ikke mindst vores børns opvækst og udvikling. For det er jo netop det kulturen og kunsten kan – udvikle, udfordre, og give indsigt og forståelse. Så det kan egentlig undre, hvorfor kultur og kunst har så ringe en placering i samfundsdebatten, både i hverdagen, og når der er valgkamp.

Michael Thouber, Charlottenborgs nytænkende direktør, der kom væltende ind som outsideren med en træsko fuld af fynsk muld, har ofte budt op til dans – og denne gang til kaffe. To paneler med cremen af den hellige kultur-treenighed; kunstneren, formidleren og politikeren, var samlet under fanen HVORDAN FÅR VI KUNSTEN UD I HELE LANDET?, i et tjept format med den tidligere DR vært Lene Johansen som den hårde ordstyrer.

Panelerne var:
Kaare Dybvad Bek, Medlem af Folketinget (S), Nikolaj Bøgh, Rådmand og Folketingskandidat (K), Kasper Holten, Direktør Det Kongelige Teater , Knud Romer, Forfatter, samt Gitte Ørskou, Direktør Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
– og i anden omgang:
Fenar Ahmad, Filminstruktør, Franciska Rosenkilde, Kulturborgmester København (Å), Morten Messerschmidt, Medlem af Europaparlamentet, Opstillet folketingskandidat, Dansk Folkeparti, Pernille Rosendahl, Musiker, samt direktøren for Kunsthal Charlottenborg Michael Thouber selv.

Efter vi havde sunget I Østen stiger… med Pernille Rosendal som lead (”for når vi synger sammen, kan vi ikke skændes”), tog debatten hurtigt fart, og det er klart med hurtigsnakkende kulturpinger som Knud Romer og Kasper Holten, at det ene guldkorn efter det andet blev slynget rundt i hallen, hvor et sultent kulturparnas havde sørget for en fuldstændig udsolgt kaffeklub.

”Når solen gik ned, så fik vi øjnene stukket ud. Så mørkt var der på Lolland Falster”

Knud Romer er uovertruffen når det kommer til understregningens kunst, men han fik kamp til stregen af de veloplagte politikere, som i disse valgkampstider måske nok gav den et ekstra nøk i kulturens navn. Thoubers valg af treenigheden som grundstamme virkede aldeles fint, og netop når vi snakker om hvordan vi skal få kunsten ud i landet, var det vigtigt ikke kun at sidde med kunstneren versus politikeren, hvor diskussionen altid efter tre minutter kun handler om penge.

Men i Charlottenborgs Kaffeklub fik vi debatten rykket en anden vej, og det var vigtigt, for som Bikubenfondens Mette Marcus sagde det; ”fordi kunsten er vigtig i vores dagligdag”

Foto: Casper Koeller, Sceneblog

SE MERE