BLOD, SVIGT & TÅRER // Bådteatret

⭐⭐⭐⭐

”så grim, at alle hunde bjæffer ad mig”

Shakespeares ord i Heims dukker er et uhyggeligt godt match.

Der er naturligvis tre erfarne kvinder bag de uhyggelige hvide gespenster, som både er Shakespeares karakterer, og de mere opdaterede magtfuldkomne mænd i BLOD, SVIGT & TÅRER på Bådteatret. Men det er instruktør Rolf Heim der har iscenesat og levendegjort historien, hvor Pernille Nedergaard, Jannie Faurschou og Signe Kærup Dahl bærer, spiller og levendegør de mange magtens mænd.

Med ord og tale fra Shakespeares værker som RICHARD III og Macbeth, fletter Heim fortællingen om fordums tiders bloddryppende begivenheder, sammen med nutidens folkevalgte despoters tomme løfter og ublu gerninger. Og det gør ondt, for det er desværre alt for iøjnefaldende, hvor meget Shakespeares karakterer ligner vores nutidige ledere, både i tanke og handling. Og med Rolf Heims hvide dukkers kolde udtryk, og det overbevisende spil af de tre spillere, bliver masker og dukker til levende ondskab på scenen.

”Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet!”

Janus Jensens virkningsfulde lydscenografi matcher den rustne væg med blodet løbende ned ad siderne, og med nutidige ord og vendinger bliver vi hensat til en verden som vi ikke ønsker at være i. Magtens diskrete eminencer, der i ly af mørket både skaber og destruerer de kronede mænd på tronerne, fylder rummet med deres sleske tale om krigens fordele, mens ”I’m the great pretender” lyder over højtalerne. Stol på ingen – ingen kan vide sig sikker. I Shakespeares værker kunne man i det mindste se hvem skurken var, i dag kan man ikke.

Foto: Miklos Szabo

SE MERE