Anmeldelse: THE SWAMP // Kassandra Production, set på Nordisk Teaterlaboratorium

⭐⭐⭐⭐⭐

Sort er hvidt, hvidt er sort, sandt er falsk. Hvem falder i sumpen, hvor intet er som normalt. Iscenesætterne Annika B. Lewis og Helene Kvint inviterer indenfor i deres performanceinstallation THE SWAMP, et levende mareridtsportræt af internettet. Og selv om du gladelig smider skoene og følger d’damer ind i det uvisse, fordi du tror du har regnet dem ud, så overrasker THE SWAMP i både tekst og udførelse, og nettet sniger sig ind på dig – præcis som i virkeligheden.

I en co-produktion med Holstebro Dansekompagni, og i samarbejde med Nordisk Teaterlaboratorium, har Annika B. Lewis og Helene Kvint kreeret performanceinstallationen som en hybrid mellem fakta og fiktion. Et immersivt univers, hvor publikum under kyndig vejledning hopper fra den ene selvlysende trædesten til den anden, for at undgå den sorte sump – det bundløse internet.

Plask ikke i vandet – provoker ikke uhyret.

Internettets farer, groomeren, mobberen, udnytteren der får andre til at gå med i at udskamme offeret. Lewis og Kvint kommer hele vejen rundt i den verden vi lader som om er helt ufarlig, den verden der suger dig ind, og ikke spytter dig ud før du er helt tom. For det er på nettet ligesom Warren Buffet sagde om poker – If you can’t see the sucker, you’re it!

Alt afskyeligt vil vi ikke slippe, ikke slukke for – vi vil se!

Når Helene Kvint står klædt helt i hvidt i sumpen, og med udtryksløst ansigt fortæller om alt det modbydelige hun gør ved sig selv, så vender vi os ikke bort, vi lukker ikke øjnene eller holder os for ørerne. Vi er internettets brugere, vi har tændt, klikket os ind på siden, betaler gerne hvad siden kræver, og slukker ikke før vi bliver smidt ud eller pengene slipper op.

Og når Annika B. Lewis står lokkende bag det matterede forhæng, med safterne drivende ned ad plastiklamellerne, og en konstant stønnen der æggende rammer sit publikum, falder hammeren bogstaveligt talt, når hun trækker en motorsav frem. Først lokker hun dig ind, så saver hun dig over.

Hvad er sandhed, hvad er løgn. Sammen med de to unge performere Magnus Kongsgaard og Petra Banke, sender Annika B. Lewis og Helene Kvint internetsumpens ubærlige stank vores vej, og i det fint opbyggede sumplandskab lader publikum sig forføre og forlede. Kassandra Production har endnu engang sat fingeren på manipulation, løgn og magt – lige der hvor det mærkes.

THE SWAMP spiller på Nordisk Teaterlaboratorium i Holstebro d. 28. marts – 1. april, og på Teater Momentum i Odense d. 27.-28. april 2023.

Foto: Jens Peter Engedal

SE MERE HER FRA THE SWAMP på NORDISK TEATERLABORATORIUM

SE MERE HER FRA THE SWAMP på TEATER MOMENTUM