Anmeldelse: PEER GYNT? // The Other Eye of The Tiger, Toaster, Husets Teater

⭐⭐⭐

For 500 år siden var jorden flad, og nu er den ved at blive det igen.

Norske løgne og Ibsens selvforståelse sat på spidsen. Kunstnerkollektivet The Other Eye of The Tiger (TOETT)s publikumsinddragelse virker forbløffende godt i forestillingen PEER GYNT?, men skubber dramatikken og skuespillet ud på et sidespor.

Vesna Vulović overlevede et fald uden faldskærm på over 10.000 meter. Hun faldt ud af et fly, og ramte i nedfaldet et sneklædt bjerg lige præcis i den rigtige vinkel, så hun overlevede med enkelte knubs. Fakta eller fake news? Morten Burian i norsk nationaldragt leger med sandheden, når TOETT & Toaster bygger en ny fortælling over Ibsens Peer Gynt – et lille drama som Henrik Ibsen gjorde stort og omfangsrigt ved at flette sit eget livs begivenheder ind i Peer Gynts liv. Og nu bygger TOETT så videre på historien, ved – sammen med publikum – at lægge flere lag ind i fortællingen, der stille og roligt minder foruroligende meget om vores samtid med trolling og fake news.

Men Henrik Grimbäck og TOETT holdets tekst kommer vidt omkring i deres nyfortolkninger, og det er ikke Ibsens Peer Gynt der står stærkest i fortællingen, hvor 15-20 tilskuere – eller Human placeholders som TOETT kalder dem – bliver tilbudt at lege med i stykket. Med hovedtelefoner på får de deltagende tilskuere direktiver der passer ind i Morten Burians spil på scenen, og involveringen af publikum virker forbløffende godt, hvad enten de får at vide de skal hælde sand ud over hovedet på Morten Burians karakter, eller de med små bevægelser bevæger sig i takt med ordene i Burians talestrøm.

Overlappet mellem mand og myte.

Den hvide løve i Afrika, druk og bryllupper, samt masser af trolling på Aftenposten i Oslo. TOETT og Toasters PEER GYNT? byder på masser sandheder og løgne – nogle fra Ibsen, andre fra Grimbäck & co. – men du må selv gætte hvad der er hvad. Og du skal være hooked på publikumsinddragelse.

PEER GYNT? spiller på Husets Teater fra d. 22. april til d. 20. maj 2023.

Foto: Catrine Zorn

SE MERE HER