Anmeldelse: INDENFOR MURENE // Gamle Scene, Det Kongelige Teater

⭐⭐⭐⭐⭐

Jens Albinus aftvinger respekt med sit storladne spil på Gamle Scene.

I Henri Nathansens komiske, tragiske, og altid relevante skuespil INDENFOR MURENE, er det vigtigt at besætte rollen som den gamle Levin med en kapacitet ud over det sædvanlige. For det at spille den jødiske familie Levins overhoved er fuld af faldgruber – både i 1912, hvor Nathansens skuespil havde urpremiere på Gamle Scene, og nu i 2024 på samme scene, hvor verden er en anden, men religion stadig spiller en altafgørende rolle i samfundet.

Så at skuespilchef og instruktør Morten Kirkskov har valgt Jens Albinus til rollen, er både modigt og genialt. Modigt, fordi der skal mere end god fantasi til at se Albinus være en 71-årig, som Gamle Levin er i Nathansens skuespil – men genialt, fordi Kirkskov ser lige igennem den knugende attitude som Jens Albinus ofte udstråler, og i stedet ser en skuespiller, der med en perfektionistisk tilgang til sit fag, såvel som en determineret tro på egne evner, gør rollen som Gamle Levin til sin egen. Albinus spiller karakteren brillant, ikke mindst i det tætte samspil med en storartet spillende Bodil Jørgensen som Levins trofaste hustru.

Historien ultrakort for dem der ikke kender fortællingen, er, at den jødiske familie Levin får et chok da Gamle Levins datter Esther vil gifte sig med en kristen mand, og endda en mand fra en familie der i generationer har generet Levins p.g.a. deres jødiske herkomst. Altså en historie om det religiøse og stadig aktuelle problem, der kan opstå, når en jødisk kvinde forelsker sig i en kristen mand.

Vi kan jo ikke gøre for det, måske kan han heller ikke?

Morten Kirkskov instruerede for ti år siden INDENFOR MURENE i Aalborg, da han var teaterchef på Aalborg Teater, så han kender Nathansens skuespil ned til mindste detalje, hvilket er tydeligt at se i den fine person instruktion på Gamle Scene. For hver en lille eller stor karakter har en vigtig betydning i Nathansens komiske skuespil, hvor ikke bare familier med forskellige religioner er oppe og toppes – også generationsforskellene er markante, og skal løftes og formidles af gode skuespillere med en dygtig instruktør på skulderen.

I Steffen Aarfings monumentale scenografi, hvor kæmpevæggenes størrelse automatisk gør beboerne meget små, sørger murene i det hhv jødiske og det kristne hjem for at lukke alt anderledestænkende ude. Men når nye generationer kommer til, slipper der heldigvis også nye ideer, tanker og følelser indenfor murene. Hvilket måske, og det kan vi da håbe på, skaber en ny verden, hvor mennesker kan mødes og skabe relationer – på tværs af religioner.

INDENFOR MURENE spiller på Det Kongelige Teaters Gamle Scene d. 19/1 – 17/2 2024, og tager derefter på turné i det ganske land ml d. 20/2 – 2/3 2024.

Foto: Camilla Winther

SE MERE HER FRA FORESTILLINGEN PÅ GAMLE SCENE

SE MERE HER FRA FORESTILLINGEN PÅ TURNÉ