Anmeldelse: EKSPEDIENTERNE // Edison, Betty Nansen Teatret

⭐⭐⭐⭐

Lingvistiske lækkerier i Lines butik.

Du har et kæmpe bryllup stående ude i tomrummet!

Tankegods kan fylde meget, og i husdramatiker Line Knutzons tilfælde bliver hver en tanke og følelse meget konkret, meget udtalt, meget håndgribelig. I en lukningstruet butik lever EKSPEDIENTERNE som hund og kat, og selv om byen de bor i er truet af voldsom butiksdød, så lever de i deres egen verden, hvor deres butik er deres liv, og deres liv er et rod.

Det er Tilde Maja Fredriksen og Mikkel Arndt der er EKSPEDIENTERNE i Knutzon & Kragerups miniforestilling om følelser, selvopfattelse, virkelighedssans og et parti ungarske vaser. Og begge de eminent dygtige skuespillere har den fordel, at de ikke bare formidler dramatikerens kringlede ord og flyvske tanker, så publikum forstår dem – Fredriksen og Arndt gestalter de to ekspedienter på fornemste vis gennem fysisk teater fra øverste hylde. Og det er vel at mærke hylderne med ost ved siden af dørstopperen vi taler om, lige mellem den ubrugte øloplukker og barndomsminderne.

Jeg er stivnet i min selvopfattelse.

Lokalradioen spiller landeplagen ”Jeg tror jeg har gjort noget galt” mellem nyhederne, der veksler mellem den evige saga om det offentlige toilet der måske skal lukke, og nyhederne om dagens lukkede butik. Verden omkring vores to hverdagshelte lukker sig mere og mere, og selv om de skiftes til at agere kunde og ekspedient, finder de aldrig fælles fodslag om hvordan butikken skal køres – en historie de fleste par nok kan relatere til. Hun drømmer om at sejle i det græske øhav mens de slikker sol og spiser feta, så hun har i al hemmelighed købt en båd hun har sat ud på lageret – der i Line Knutzons butik hedder tomrummet. Han vil derimod gerne bevare status quo i butikken, og nægter derfor at det er ham der har fyldt tomrummet til bristepunktet med sine hemmelige drømme.

Føler du, at der er noget dysfunktionelt – at der er en der sidder og græder bag en kasse?

Line Knutzon og Elisa Kragerup rammer i EKSPEDIENTERNE lige ned i alt det vi ikke snakker om, alle de uudtalte behov og følelser, og alt det vi plejer at kalde noget andet, end det som reelt står på hylderne i forholdet. Lines butik er fyldt med lingvistiske lækkerier, er hamrende morsomt, men også et rørende portræt af vores forkludrede følelsesliv.

EKSPEDIENTERNE spiller på Betty Nansens EDISON scene fra d. 3. maj til d. 10. juni 2023.

Foto: Camilla Winther

SE MERE HER