AFGANG 04.00 // Helsingør Teater & ABER DABEI

⭐⭐⭐⭐

Mareridtsagtigt dokudrama i unik 3D-lyd på Helsingør Station.

Destination: Theresienstadt

Når Petra Berg Holbeks dokudrama AFGANG 04.00 tager form i dine ører, er du alene.
Alene med de 175 danske jøder der i 1943 var spærret inde i en DSB ventesal på Helsingør Station, ventende på den uundgåelige deportation til koncentrationslejren Theresienstadt.

Som indledning er du sammen med det øvrige publikum, hvor I gennem højtaleren i et nøgent lokale får de historiske facts fra krigstiden beskrevet, og med informationerne om de politiske forhold i 1943 på plads, bliver du så gennet ind i endnu et bart venteværelse.

Her finder du dig en stol og et par hovedtelefoner, og så er der stilhed.
Stilhed, indtil små lyde og stemmer begynder at danne billedet af den situation de 18 børn, 81 kvinder og 76 mænd befandt sig i, da de ventede på deportationen.

Gråd, håb, hvisken, trin, dryppende vand, hesteklove og fornemmelsen af desperation. Den gamle kvinde der ikke forstår hvor hun er, barnet der græder, advokaten der forsøger at forstå hvorfor, den unge mand der tænker på flugt, og dem der griber desperat efter håbet; måske er det slet ikke så slemt – det er jo et dansk tog.

Håb, fornægtelse og flugttanker blandes med øjebliksbilleder af kulde, sult, angst og opgivelse i den helt unikke 3D-lyd, og du suges ind i venteværelset sammen med de ulykkelige, uforstående og magtesløse jøder der bare kan vente.

Som afslutning føres publikum ud på den råkolde jernbane perron, og stående i nutidens virkelighed, hører man gennem den metallisk klingende højtaler den originale rapport fra DSBs trafikkontrollør i 1943.

ABER DABEIs vigtige dokudrama er ikke for sarte sjæle, men en nødvendig reminder om historien der ikke bør kunne gentages.

https://www.facebook.com/events/186567538581075/

Idé, tekstfragmenter og instruktion: Petra Berg Holbek
Musik og lydkomposition: Juliana Hodkinson
Rum, video og lys: Igor Vasiljev
Dramaturg: Amelia Kraigher
Stemmer: Lisbeth Sonne Andersen, Henrik Birch, HansHenrik ClemensenMarie-Louise Coninck, Evelyn Verge Elnegaard, Kristian HalkenLene KreilgaardJohannes LilleøreThomas MagnussenChristina MeinckeMerete NoergaardAnja OweBenjamin Boe RasmussenIna-Miriam RosenbaumJudith RothenborgDan Schlosser & Michael Lundbye Slebsager
Musikere: Andreas Borregaard, akkordeon
Solistenensemble PHØNIX16: Timo Kreuser, dirigent / Sirje Viise, sopran / Meredith Nicoll, alt / Magnús Hallur Jónsson, tenor
Jonathan Boudevin, bas

Binaural lydkonsulent, sparring, korridorkomposition & indspilningsteknik (DK): Kristian Hverring
Indspilning af introduktion og afslutning (DK): Schlossermedia
Binaural musikindspilning (DE): picaroMEDIA i samarbejde med TU Berlin og UdK Berlin: Peter Weinsheimer, indspilningstekniker, Felicitas Fiedler, binaural indspilning / Christoph Binner, indspilningsteknik /Kirstine Elisa Kjeldsen, indspilningsassistent
Mix og mastering: picaroMEDIA

Lyskonsulent: Sonja Lea
Videoløsning og setup: Vertigo Aps, tak til Kasper Rasmussen
Videoassistance i Helsingør: Keith Lim
Producent: ABER DABEI i samarbejde med Helsingør Teater & Dansk Jødisk Museum
Producentkonsulent: Susanne Danig
Produktionsassistance: Carlos Calvo
Forestillingsleder: Nina Hulgaard
Afvikler: Michael Østerz og Lui Broch Larsen
Byg, konstruktion og maleri: Harderdeco v. Søren Thiim Harder
Lyd, lys og set up: Teaterlys v. Michael “Østerz” Christiansen

ABER DABEI, Helsingør Station, 2017 – Djævelen ligger i detaljen…