5 KVARTER VED 200 GRADER // ”TEATRET”, på Teater V

⭐⭐⭐⭐

Rammende teater for mænd. Og kvinder.

Tre mænd og otte kålhoveder – det er alt der skal til for at naile essensen af 2022, hvor temaer som klima og religion ligger lige for når familien skal samles. Og ja, lidt generationsforskellighed er jo også altid en sikker vinder.

I Hans Rønnes 5 KVARTER VED 200 GRADER kæmper tre mænd om pladsen i en svensk ødegård, hvor de skal tilberede en påskefrokost før de andre gæster – kvinderne – ankommer. Det er den unge Toke (Thomas Clausen) der har bestemt menuen, men det er hans far (Bo Stendell Larsen) og hans svigerfar (Bue Wandahl) der svinger taktstokkene. For mens faren er kunstner, med ny kone, udbygget vinskab i Ødegården og lettere hyklerisk, men insisterende vegansk tilgang til det kommende måltid, og svigerfaren er både udøvende kristen og chefkonsulent i lobbyorganisationen Landbrug og Fødevarer, har den stakkels Toke nok at se til når hans kålbaserede påskefest skal tilberedes.

For hvad er påsken? Og hvad skal fyldes i fadene til en frokost, hvor vinen nok hurtigt kommer til at overtage styringen, men dybere emner som troskab og verdens frelse ligger nedenunder alle talte ord.

Det er svært at sætte Gud i centrum, når man selv er det.

I scenograf Gitte Baastrups skønne stiliserede kaos af en ødegård sætter instruktøren Hans Rønne en fed streg under forskelligheden, men er samtidig meget loyal overfor den grundlæggende danskhed – med al den til tider misforståede høflighed og accept af andres meninger som vores samfund bygger på.

Det er ren ekvilibrisme når Hans Rønnes tre alfahanner, med hver deres tilgang til livet, og med enten vin, forandringsvilje, eller slet og ret passiv aggressivitet som deres svar på verdens problemer, får vendt livet på godt og ondt. Og så på kun fem kvarter i en ødegård uden vand. Eller kvinder.

5 KVARTER VED 200 GRADER spiller lige nu på Teater V i Valby.

Foto: Per Pedersen

SE MERE HER FRA TEATER V

SE MERE HER FRA ”TEATRET”