⭐⭐⭐⭐⭐
Hvem kan røre fars, så alle bliver rørt.
Koret står i florlette sommer gevandter og synger smukt op mod publikum, mens Kristine Marie Jensen står i sin egen verden, og sirligt remser ingredienser og redskaberne i køkkenet op for sig selv. Koret er fra Randers Teater og Bodil Jørgensen er Frøken Jensen, kvinden bag kogebogen, der blev landskendt for sin ligefremme og intuitive tilgang til køkkenets små mirakler. Og sammen er de musikforestillingen FRØKEN JENSENS KOGEBOG så englene synger.
Men dog ikke alene – for på scenen har Bodil Jørgensen følgeskab af skuespillerne Lisbeth Knopper, Rikke Lylloff og Bue Wandahl, samt ikke mindst en pragtfuld Lars Mølsted, der lægger stemme og krop til Lauritz Melchior. Det lille larmende barn som Kristine Marie Jensen blev en slags tante til, og som senere i livet blev en stor sangstjerne – ikke mindst med Kristines hjælp.
En opskrift kan føre til meget.
På Randers Teater fungerer dramatiker og instruktør Martin Lyngbos musikdramatiske forestilling til topkarakter med sit tidsportræt. For Frøken Jensen – som alle vi andre bedst kender hende som – er et barn af sin tid, og et menneske formet af sine omgivelser.
Vi følger Kristine Marie Jensens barndom og opvækst i tilbageblik, og Bodil Jørgensen er – ud over i voksenrollen – også fantastisk som barn og ung i de mange flashbacks. Alt for ofte bliver skuespilleren stemplet som komiker – og ja, Bodil Jørgensen er absolut også blandt Danmarks morsomste kvinder – men det er hendes eminente skuespilevner der får lov til at shine i FRØKEN JENSENS KOGEBOG på Randers Teater.
Clara Richter-Bæks smukke violinspil akkompagnerer de mange sange fra bagest på scenen, og sammen med komponist og kapelmester Anders Ortman på et opretstående klaver, leverer de et fuldgyldigt tonebillede der løfter både solisterne og Randers Teater Kor. Med en minimal besætning yder de en utroligt flot og helstøbt præstation, hvor Ortmans kompositioner går lige i hjertet.
Jeg havde jo altid kogende vand og skarpe knive lige ved hånden.
Kristine Marie Jensen måtte klare sig på egen hånd i en verden hvor alle bare krævede og krævede, men i Martin Lyngbos skarpt tilrettede tekst får vi både det sure og det søde frem, alt sammen formidlet så vi som publikum kan leve os ind i Kristines tanker og gerninger i Randers og omegn.
I FRØKEN JENSENS KOGEBOG fylder Randers Teater Kor scenerummet med vellyd, og i den vigtige rolle som fortælleren i historien om Frøken Jensens liv, er koret konstant til stede, uden at være i vejen. Uden at stjæle fokus fra mennesket bag kogebogsforfatteren.
Vi bruger det vi har.
Men livet er ikke kun dans og vellyd – døden fylder også meget i Kristine Marie Jensens liv, og for hver gang en forælder, en forsørger eller en ven forsvinder, og Kristine bliver alene, så er det hendes madkundskaber der redder hende. Kundskaberne – og hendes uforlignelige evner til at formidle dem videre, så de fremstår som en leg.
Og det er det Martin Lyngbo vil fortælle, at kvinden bag den kendte kogebog har måttet kæmpe hele livet for at nå frem til det punkt, hvor hun kunne få lov til at skrive sit bidrag til kogekunstens udbredelse – at det at lave mad skal være sjovt.
FRØKEN JENSENS KOGEBOG spiller på Randers Teater d. 28/8- 28/9 2024
Foto: Martin Gundesen