VI, DE 1% // Fix & Foxy, Revolver på Republique, Østerbro Teater

⭐⭐⭐⭐⭐

Så er der serveret. Tue Biering, instruktør, iscenesætter og provokatør af guds nåde, serverer med forestillingen VI, DE 1% endnu en gang et måltid som lægger tilforladeligt ud, holder på din opmærksomhed indtil det næsten trivielle – for til sidst at sende dig en velfortjent syngende lussing.

Mit cue-card siger at I ikke er farlige

Dagens hovedperson holder sine cue-cards stramt mellem hænderne, hedder Jesper, er selfmade milliardær, kører i en Tesla til en lille million, og må da indrømme at han både spiser kaviar og hummer af og til. Men han går også i afslappet hørskjorte uden på bukserne, bor i delehus med tre andre familier, og sætter sin familie over alt i verden. Hvilket gør Maria Rich en smule skuffet. Maria Rich er den eneste skuespiller på scenen i Fix & Foxys nyeste samfunds-striptease, og dermed den eneste som publikum nogenlunde kan forvente spiller efter reglerne.

Hver gang VI, DE 1% spiller på Republiques Revolver scene, er det med mennesker fra den virkelige verden på scenen – både en enkelt fra overklassen, og adskillige fra underklassen. Og dagens rige menneske hedder altså Jesper. Underklassens repræsentanter hedder i dag Mia, Melisa, Dan og Montana, og er på hver sin måde repræsentanter for den verden som kun kan drømme om Jespers tilværelse, og gætte på hvordan en megarig mand egentlig ser ud under overfladen. Og som folkets repræsentant forsøger Fix & Foxy gennem Maria Rich på samme måde, med spørgsmål, undren, smalltalk og flirt, at aflure om Jesper egentlig er et dårligt menneske – sådan som mange automatisk tænker.

Som pænt og velopdragent teaterpublikum på Østerbro Teater, har de fleste sikkert ganske politisk korrekte meninger om rige og fattige, og selv om man godt ved at Tue Biering før eller siden råber SPEJL, og sender den dårlige samvittighed ud over rækkerne som støvregn, sidder vi alligevel og føler os i sikkerhed, for vi kan jo altid gå hjem efter forestillingen, og sunde os over en sjus eller en kop økologisk dyrket urtete i samtalekøkkenet.

Rige har altid lig i lasten

Mens statements på bagvæggen cementerer vores forudindtagede holdninger, kridter Maria Rich banen op til en gang tennis, for hvis man skal sætte sig ind i et andre menneskers tanker, må man leve sig ind i deres hverdag, og champagnen og liggestolene går vel ingen vegne. Der bliver servet igennem, Rich forbander sine fejlslag, og snakken går på, om rige ikke er dårlige tabere.

Men snart begynder hyggen så småt at foretage sig, for nok synes hun at det er dejligt at spille tennis, gå i guldkjole og sippe champagne, men Maria Rich vil også vide, hvordan det rige menneske egentlig vil reagere ved mødet med underklassen, ansigt til ansigt. Og her er det at Fix & Foxys udvalgte underklasserepræsentanter kommer på banen. En efter en træder de ind på Jespers hvide gulvtæppe, med deres beskidte sko og mangel på pli, og med Maria Rich som dirigent indtager de overklassens territorium, til en grad så Rich begynder at spørge ind til, hvad Jesper tænker om en revolution. Er det muligt i Danmark? Er han bange nu? Er det ubehageligt når tatoverede Montana, der har siddet inde det meste af sit liv, sætter sig tæt mellem Maria og Jesper?

Maria Rich inviterer gæsterne til at tage for sig af retterne, og en sand fest udfolder sig i det overklassemiljø som Jesper og Maria ellers lige havde det så hyggeligt i, så revolutionen må i denne omgang siges at løbe lidt ud i sandet – eller rettere, ud i hummerbassinet, hvor den stakkels hummer bliver symbolet på den ene procent.

Og så kunne det ellers have været tid til te eller en sjus, men i stedet for at sige god tur hjem, vender Rich sig mod publikum, og en klassisk Tue Biering turnaround rammer os. For mens en gruppe almindelige mennesker fra Moldova toner frem på bagvæggen, sætter Maria Rich fokus på hvem vi, de 1% egentlig er. Da Jesper blev spurgt om hvor rig han er, svarede han ”Jeg er nok rigere end jer alle sammen tilsammen”. Og nu hvor den Moldoviske gruppe på livestream fortæller, at hver enkelt af os blandt publikum er rigere end alle de fem voksne i Moldova tilsammen, kommer hun frem til pointen om hvem vi, de 1% egentlig er. Globalt set.

Fix & Foxys VI, DE 1% på Republiques Revolver er en Tue Biering classic. Panorama, pisk, pointe.

Foto: Søren Meisner

SE MERE HER