VERDENS FORESTILLING // Performance lecture i P44, Sydhavn Teater

Reportage fra Sydhavnen.

I sin flabede performance lecture VERDENS FORESTILLING lægger Mille Maria Dalsgaard Dansk Teater i graven, som sidste provokation før Sydhavnens klareste stemme drager mod Tyskland. Landet hvor skuespilleren er uddannet, og hvor jobbet i lederduoen for skuespillet på Thalia Theater Halle venter.

For Mille Maria Dalsgaard har aldrig været den der går stille ud ad bagdøren, og med sin sidste optræden i Sydhavnen, og i 300året for Dansk Teater, viser hun med sin performance lecture VERDENS FORESTILLING hvad hun mener at kunsten skal kunne – hvad Dansk Teater skal gøre for at overleve de næste 300år.

Som karakteren Dansk Teater (DT) møder hun i pink tyl sit publikum, og over et glas bobler i Sydhavn Teaters performance hub P44, indrømmer DT blankt, at efter 300år var der brug for et besøg hos en livsstilscoach. For de store spørgsmål for en moden dame er jo – hvordan synes du selv det går? Hvor ser du dig selv om 100 år?

Er det nok at spille forestillinger af Holberg? Eller præsentere forestillinger om klimaet? Om flygtninge? Eller er det nu at DT skal gå all-in, og kræve verdensfreden genetableret. Og DT er ikke i tvivl længere – Vi vil have fucking verdensfred nu!

Jeg har fundet en manual

Med sin tveæggede pink attitude tager Dalsgaard os videre ind i Sydhavns hjerte, hvor både uddeling af næppe-særligt-meget-fair-trade Mozartkugler, klip fra William Goldings Fluernes Herre fra 1954, og et anskuelighedsgørende ler værksted på scenen, får understreget behovet for verdensfred nu.

Og ud over en publikums-quiz har Dansk Teater også besøgt kollegaer, og interviewet et bredt felt af scenepersonligheder af internationalt tilsnit, der i små klip alle peger på hvad de mener er det vigtigste for teatret anno 2022. Og i tilfælde af at nogen ikke skulle have hørt ordentligt efter, får vi efterfølgende hørebøffer på, når vi i samlet flok drager mod Østre Kapel, Sydhavn Teaters hovedscene.

I sig selv er den fine procession fra Borbjergsvej til Vestre Kirkegaard et effektivt indslag, hvor man i høretelefonernes lydlige univers føler sig alene med ansvaret for verden, men samtidig føler sig som en del af noget større, når man iført ens lune frakker og protestflag går som et begravelsesoptog gennem aftenmørket. Og det er da også en kiste der venter os. For Dansk Teater tager konsekvensen af en verden i forfald, og steder sig selv til hvile i Kapellet.

Hvis Dansk Teater skal overleve, skal det være mere ambitiøst. As simple as that.

Mille Maria Dalsgaards Performance lecture VERDENS FORESTILLING spiller på Sydhavn Teater d. 26/11-3/12 2022.

Foto: Lars Grunwald 

SE MERE HER