UDVANDRERNE // Teater danskdansk & Teatergrad på Tingbjerg Bibliotek

⭐⭐⭐⭐

”Puds lige glorien – men det er vores vandringer der ændrer historien”

 

Sandra Sencindiver fra Teater danskdansk er en engageret historiefortæller. En samvittighedsfuld, politisk og empatisk sjæl, der med åben pande går op mod verdens uretfærdighed, både i globalt perspektiv – og det lokale.

Og Sencindivers tilgang – hendes våben – er den kunstneriske, skabende drivkraft. En drivkraft der udmønter sig i et stort antal forestillinger i teaterproduktionsselskabet danskdansk, hvor intet bliver fejet under stolen, og ingen misgerninger undgår hendes skarpe kritiske øje.

I UDVANDRERNE er det dramatiker Julie Petrine Glargaard der har skrevet de enkeltstående fortællinger, og styrken i det samlede indtryk er, at de aldrig kammer over i at angle efter medynk eller skyldfølelse, men i stedet nøgternt fortæller om hvordan mødet med Danmark ofte er for nytilkomne. Det er ikke blot sympatisk, men også klogt. Med skuespillerne Josephine Raahauge og Wahid Sui Mahmoud, samt komponist og musiker Marie Louise von Bülow på scenen, får vi bl.a. præsenteret historierne om ham der gør en kvinde gravid, og stifter familie i det nye land – ham der får et job, og bliver mønstermedarbejder – og hende der kæmper med konstante oversætterproblemer og ydmygende behandling hos lægen.

Alle stille, troværdige portrætter af en tilværelse for en nytilkommen udvandrer.

”Jeg plejede at være ham der hjalp andre, nu er jeg en del af et uønsket ”vi” – på tålt ophold”

Scenograf Mona Møller Schmidt har lavet en flot enkel sort scenografi, med lys og spejleffekter i kasser der flyttes og lamper der vendes og drejes – en scenografi man næsten ikke lægger mærke til, men som understøtter og rammesætter fortællingerne i UDVANDRERNE. Og med Marie Louise von Bülows stemningsfulde accordeon toner, et enkelt el-bas riff, samt tunge bevægende tekster om kamp, håb og vilje, sidder man næsten ikke længere som tilskuer, men snarere som deltager i en fælles historie der er ved at blive skrevet.

Sandra Sencindiver og Julie Petrine Glargaards UDVANDRERNE er ikke fordømmende eller moraliserende, blot fortællende og konstaterende – i håbet om en bedre verden.

Foto: Per Morten Abrahamsen

SE MERE