THE WALL Teatermenu // Østre Gasværk Teater

Anmeldelse af teatermenuen til ANOTHER BRICK IN THE WALL, PART 5 i Østre Gasværk Teater.

We don’t need no thought control.

Mens et par af Pink Floyds velkendte toner høres i baggrunden, hvor en af guitaristerne i forestillingen ANOTHER BRICK IN THE WALL, PART 5 er ved at gøre sig klar på scenen, er vi blevet fulgt til vores bord under publikumsopbygningen i Østre Gasværk Teater. For bordene er i bedste bistrostil placeret i teatrets foyer, sammen med baren, hvor der er hyggeligt, travlt, og frem for alt stemningsfuldt.

Det er de determinerede kokke Jesper Paustian og Anders Larsson fra Rodfast der står bag Østre Gasværks menuer, og man kan med det samme mærke konnotationer til det franske køkken, hvor glæden ved at lave mad kun overgås af glæden ved at spise den.

Og når Rodfasts samarbejde med Østre Gasværk Teater kan udmønte sig i menuer som dem der serveres i Gasværkets travle foyer, så må man bare overgive sig. For det er gennemtænkt bistromad på højt plan.

Naturligvis indledes besøget med brød på bordet, og samtidig med de groftskårne og nybagte skiver bliver bragt ind, opdager vi de uprætentiøse krukker der allerede står på bordet. De tre små krukker er med pisket smør, med blommechutney, og med Rodfasts chili, og jeg må – næsten som sædvanligt – kæmpe for ikke at gå amok i det gode brød med tilbehøret.

Når man har bestilt teatermenuen har man to timer før forestillingen til at indtage den, og det er præcis så afbalanceret og timet, at man efter maden kan sidde og slappe af, eller gå lidt rundt i Gasværkets spændende foyer.

Men selvfølgelig ikke før man har fået stillet den sult, der trods alt også kan melde sig når man skal i teatret, hvor jeg kun kan anbefale at vælge mad der er skabt til at blive spist lige før en forestilling – ikke for tungt, ikke for stærkt, og ikke for meget.

Gem lige lidt af det der!

Teatermenuens forret er fine stykker af laks, marineret i hybenroseteriyaki, ledsaget af en skål hjertesalat i vinaigrette – tilsmagt med mynte. Plus selvfølgelig forrettens helt store clou, en umiddelbart undselig blomkålscreme, tilsmagt med hyldeblomstsirup og saltede stikkelsbær. Og den blomkålscreme skulle vise sig at vende op og ned på smagsindtrykket af laksen i teriyaki, så selv min unge ledsager måtte overgive sig.

Blomkål har hermed taget et stort skridt ind i næste generations spisevaner hvis I spørger mig, hvis man altså serverer den som Rodfast gør her – i samspil med teriyakiens salte umami smag.

Til laksen fik vi et glas Riesling fra Vinhanen, Østre Gasværks gedigne vinpusher, og op mod både fisken og teriyakiens salte smag var vinens blomster perfekte. Selv Sceneblogs fotograf, der normalt ikke er den store vindrikker, kunne se sammenhængen – så husk at spørge efter den.

Som det ses på billedet, bliver laksen – overstrøet med ristet sesam – serveret på et fad der deles, med tilbehøret i små skåle for sig. Også denne detalje blev hyldet af den nye målbevidste generation, der ikke vil have at andre bestemmer hvordan og hvad der skal ligge sammen på tallerkenen. Og da jeg også synes at denne form for familiemiddag-servering er både skøn og afslappet, tikker bistrostilen også ind hos mig.

Og så nåede vi til hovedretten, kyllingen, hvortil vi fik et udmærket glas Sangiovese – også fra Vinhanen.

Det grillede kyllingeoverlår, tilsmagt med fermenterede hvidløg og urter, fik ud over en skål med små urtevendte kartofler selskab af et smukt stykke glaseret spidskål, der også havde været en tur på grillen hos d’herrer Paustian og Larsson. Kokkene, der yderligere havde tilført den alt for sjældent serverede kål et pift af saltet citron, ramsløgskapers og peberrod, ved hvordan man fremhæver ved at tilføje – og hvordan man skaber nye smagsindtryk hos råvarer vi har haft på bordet i evigheder, og troede vi kendte. Og teatrets Sangiovese passede aldeles godt til både fugl, hvidløg og urter.

Teatermenuen til Østre Gasværks forestilling ANOTHER BRICK IN THE WALL, PART 5 er kort sagt bistromad på højt plan, og en menu af råvarer vi troede vi kendte, men nu har mulighed for at prøve i helt nye konstellationer.

Og så er teatermenuen afstemt, så du både har tid til at nyde den, og stadig have sult og lyst til den kæmpe oplevelse som der venter dig, med forestillingen ANOTHER BRICK IN THE WALL, PART 5 i Østre Gasværk.

Foto: Lau Koeller, Sceneblog

SE MERE HER OM RODFAST OG TEATERMENUEN PÅ ØSTRE GASVÆRK TEATER