SCENEKUNSTEN I KARANTÆNE // MEN HVAD MED PUBLIKUM?

Tomme sæder, kold tyrker eller nye muligheder?

Branchen er i knæ, tabene er store og konkurserne truer – fremtiden ser dyster ud for de mange som dagligt producerer og arbejder med scenekunst og kulturelle oplevelser. At der er brug for hjælp, massive investeringer og nytænkning, er ikke længere et spørgsmål, men en konstatering.

Men hvad med publikum?

Nu er det så småt ved gå op for alle der jævnligt nyder godt af det mangfoldige udbud af scenekunst i Danmark, hvad enten det er traditionelt teater, performance- eller musikrelateret kunst, at en vigtig del af deres hverdag er blevet gjort utilgængelig – at de ikke længere bare kan møde op og få deres daglige skud kulturvitaminer.

Lad mig straks understrege, at det er altoverskyggende vigtigt at alle i Danmark tager Corona krisen alvorligt, og intet kultur- eller kunstarrangement med tilskuere kan retfærdiggøres, så længe smittefaren består og myndighederne fastholder deres anbefalinger og kriseberedskab.

Men er der så intet tilbage, der bare minder om scenekunst? Kalenderen er jo gået i sort – aflysningerne står i kø, vi holder vejret, og vi tænker alle sammen på hvordan vi kan undgå samvær, nærhed eller direkte fysisk kontakt til andre, mens Corona virusset hærger.

Det er jo helt klart fedest at opleve sammen med andre, og det er ikke en tilfældighed at ordet teater oprindeligt består af to dele: de optrædende og de betragtende. Teater er uladsiggørligt uden begge. Men betyder det så et fuldstændigt stop for scenekunst, en nedlukning af kunst og kultur, og dermed en cold turkey for alle os scenekunstafhængige?

NOT.

Men vi er blevet vænnet til en form for formidling, som vi elsker, og som har skubbet andre former i baggrunden. Sceneblog vil derfor gerne fremhæve de muligheder der er – i denne Corona krisetid – for at møde kunsten på en ny måde. I en periode vil vi her på sitet fokusere på de muligheder der stadig er for store oplevelser, uden at du sidder sammen med mange andre i et lukket rum. Uden at du tilsidesætter myndighedernes anbefalinger, og helt bestemt uden at du din tilsidesætter din sunde fornuft.

Følg med fra i morgen, hvor Sceneblog har været på ensom vandring med Lars Mikkelsen i øret.

Foto (Operaen, 1. balkon): Casper Koeller, Sceneblog

SE MERE