SAMMENSVÆRGELSE // Von Baden på GROB

⭐⭐⭐⭐

Det vi ikke ved, vi ikke ved.

 

Hun er den anerkendte akademiker, der underviser på universitetet og har styr på tilværelsen. Han er den hjemmegående far, der bliver stresset over at planlægge trivsels-arrangementer på sønnens skole. Barnet er deres fælles lykke.

Indtil han dør.

Von Badens SAMMENSVÆRGELSE starter lystigt med et køkkenbordsknald, men udvikler sig hurtigt til en psykologisk thriller, hvor publikum holdes fast i et rum af usikkerhed og tankespind. For når barnet dør, går hun i total fornægtelse. Hun gemmer sig i skabet, bliver psykotisk, og ser syner – ukendte mænd dukker op i hendes hjem, hendes mand er en anden, og hun ved ikke mere hvor hun er.

Som underviser på Uni taler hun om Mønstergenkendelse og Ophævelsen af kritisk sans, og det varer ikke længe før hun i sin psykotiske fornægtelses tilstand falder i netop disse fælder. Henrik Vestergaards SAMMENSVÆRGELSE lader os følge med fra sidelinjen når hun møder Alf, der enten er en meget klog mand der bor i køleskabet, eller en indlagt på det hospital hvor også hun opholder sig. Sammen med Alf udvikler hun teorier om barnets forsvinden, der matcher de klassiske konspirationsteorier a la Kennedy-blev-myrdet-af-CIA/Månelandingen-er-fake/Elvis-er-ikke-død teorierne, og fulgt op af klassiske sølvpapirshatte over radioen og barnet der taler til hende fra hinsides, bliver scenerummet fyldt med både sorg og gys.

Von Badens set up kunne let være gået galt hvis ikke vi mærkede empatien – men Patricia Schumann spiller den sorgramte mor præcis så køligt akademisk overskudsagtig, og så rablende sorgfyldt psykotisk i sit udtryk, at man som publikum tror på hende, og føler med hende.

Anders Brink Madsen og Frederik Meldal Nørgaard som mændene i hendes liv giver fint med- og modspil til den ramte kvinde, og hele forestillingens præmis med at vores hjerner ikke altid reagerer som vi tror, er et flot skud fra boven til fake news generationen.

Det er crazy, det er vrangforestillinger, det er total gysereffekt og kuldegysninger, men det er også sorg og indsigt. Von Badens SAMMENSVÆRGELSE har det hele.

foto: Montgomery Foto

SE MERE