PIGEN MED BOMBERNE // Teatret st. tv, på Mungo Park

⭐⭐⭐⭐⭐

Den lille pige med tændsatserne

Tue Bierings vinkel på sagen om den 15-årige pige fra Kundby der planlagde bombeangreb på to skoler, er hverken at underholde, at afsløre, eller at fælde dom. Forestillingen PIGEN MED BOMBERNE sætter i stedet fokus på alle dem der i tiden efter afsløringen havde forskellige meninger om, hvorfor en 15-årig etnisk dansk pige fra en hyggelig sjællandsk by med kun 771 indbyggere, pludselig planlagde bombeterror.

Betina Grove og Marianne Søndergaard fra Teatret st. tv, samt Nana Morks fra Mungo Parks ensemble, er de tre vise kvinder der i forestillingen sætter ord på alle de vinkler man kan tænke sig i forhold til Kundby sagen. Med sig har de en lang række af lokale 15-årige piger fra Allerød, der en efter en bliver sendt ind på scenen for at agere Kundbypigen. Og alt hvad de unge piger siger, bliver løbende skrevet til dem som sms-beskeder undervejs i forestillingen.

Kære Mor, når du læser dette, er jeg sikkert død

Vi får fortællingen om pigens opvækst, hendes underskud af nærhed og manglende forhold til familie og venner, samt fortællingen om hendes søgen efter forståelse og lydhørhed via internettet. Og om hvordan hun endelig finder nogen der tror på hende, nogen der forstår hende, nogen der vinder hendes tillid og dermed kan påvirke den ensomme 15-årige pige fra Kundby.

Med den usikre unge pige stående alene på scenen, med skoletasken på ryggen og øjnene dybt fokuseret på mobilen i hånden, går de tre vise kvinder rundt om hende som var hun Mona Lisa på Louvre, og med selvsikre udsagn og kloge forklaringer på pigens skæbne, fortæller de hvordan det gik så grueligt galt. Eller rettere, hvorfor de hver især mener det gik galt.

pigen er 15! Hun er biologisk ustabil!”

En kvindes vinkel er, at pigens teen age hormoner spiller ind, og vi tager pigen alt for alvorligt. Det er jo bare ungdommens sprog. Den anden kvinde har forklaringen om de sociale omstændigheder med svigt o.s.v., og den tredje kvinde mener hårdnakket at hun er et angreb på os alle sammen. Hvad hvis vi ikke havde fundet ud af det i tide, og bomberne var sprunget?

Hele tiden er pigen/pigerne tavse på scenen, siddende, liggende eller stående med deres mobiltelefoner limet til højre hånd, præcis som enhver anden teenager i dagens Danmark, og kun talende når de får besked på en sms, eller en af de tre kvinder tager fat i dem og former dem så de passer ind i fortællingen. Det er et stærkt greb fra Tue Bierings side, fordi Betina Grove, Marianne Søndergaard og Nana Morks alle tre er så præcise i deres karakterer, at forestillingen hele tiden fokuserer på meningerne – fortolkningerne – forklaringerne – som er så vanvittigt vigtige for os allesammen, for at vi kan forstå hvad det var der skete midt i vores normalt så idylliske HC Andersen land.

Om fem år kommer hun ud. Om fem år har hun sorte rande under øjnene, hun er karseklippet, og går klædt helt i sort

Pigen fra Kundby sidder spærret inde lige nu, men hvad sker der når hun kommer ud? Og hvad ville situationen være, hvis bomberne rent faktisk blev sprængt? Der er også plads til hvad hvis-tanker i forestillingens epilog, hvor kvalificerede gæt kommer til orde.

Teatret st.tv og Mungo Park har med Tue Bierings PIGEN MED BOMBERNE skabt det grumme eventyr ”Den lille pige med tændsatserne” – en fortælling om fortællingen bag. Og det er ikke en godnathistorie for børn.

Foto: Cathrine Zorn

SE MERE