ODYSSEUS MÅ DØ // Vol. 16.1, Teater Momentum

⭐⭐⭐⭐

Der sidder to helte på en tømmerflåde…

Nej, det er hverken Kjeld Petersen eller Dirch Passer der er på besøg på Teater Momentum, men til gengæld er det Instruktør Kristoffer Lundberg og scenograf Katrine Krohn – a.k.a. KRISTOFFUNDKATRINN – der i denne sæson har grebet tøjlerne på Teater Momentum, og i Vol. 16 har lagt ud med et helteepos om Odysseus – kraftigt inspireret af Holbergs komedie Ulysses von Itachia fra 1722.

Odysseus og hans tjener Kiil-ian befinder sig som sagt på en tømmerflåde på åbent hav, og hvad er mere nærliggende end at snakke om, hvor fede de egentlig synes de er selv. For det er vel det, helte snakker om – er det ikke?

ODYSSEUS MÅ DØ er et klassisk 2022 epos om hvordan en helt (læs: en mand) nok alligevel ikke er så cool og helteagtig som sangene skriver om.

As long as the lion doesn’t have a historian, the hunter will always be the hero

Den Nigerianske forfatter Chinua Achebe citerede i 1994 det gamle afrikanske ordsprog i et interview, og på samme måde bruger KRISTOFFUNDKATRINN citatet, samt udtalelser, ordsprog, filmtitler og anekdoter på en skærm over tømmerflåden, og lader ellers de to skuespillere Carla Viola Thurøe og Tryggvi Sæberg Björnsson være stumme i forestillingen. Skuespillerne har samtidig kæmpe masker på, så ODYSSEUS MÅ DØ er altså en non-verbal forestilling, hvor spillerne må bruge fagter og remedier på scenen for at kunne udtrykke sig.

Og det klarer de sgu ret godt. Thurøe og Björnssons karakterer Odysseus og Kiil-ian er fra første færd både levende og udtryksfulde, i al deres forstummede og kluntede fremtoning i de gennemført tegneserieagtige heltekostumer, med indbyggede muller og sixpacks. Præcis som ønsket af iscenesætterne.

Never appologize Mister, it’s a sign of weakness” – John Wayne i filmen She wore a yellow ribbon.

På tømmerflåden vendes livet, kampene og heltedåden, men også tabene, blodsudgydelserne og vanæren – for hvordan mon de vil blive modtaget når de kommer hjem? ODYSSEUS MÅ DØ sætter fingeren på et reelt problem i en verden hvor alle elsker helte, og KRISTOFFUNDKATRINN lader det være op til publikum at tænke videre. Tak for det.

ODYSSEUS MÅ DØ spiller på Teater Momentum fra d. 27/9 til d. 15/10, og tager derefter på turné på Mungo Park i Allerød.

Foto: Zuhal Kocan

SE MERE HER