NØDDEKNÆKKEREN // Den Kongelige Ballet 2022, Gamle Scene, Det Kongelige Teater

⭐⭐⭐⭐⭐⭐

Julemagi på Gamle Scene. Den Kongelige Ballet er bedre end nogensinde i George Balanchines NØDDEKNÆKKEREN i 2022.

Hyggelig småpludren på stolerækkerne afslører hurtigt at salen er fuld af små mennesker, samt deres søskende, forældre og bedsteforældre. Det Kongelige Teaters tradition med at opføre Balanchines ballet – med Tjajkovskijs musik over E. T. A. Hoffmanns magiske juleeventyr fra 1816 – er en gedigen succes for hele familien, perfekt som børnenes indgang til ballettens verden, og en sejr for Den Kongelige Ballets dansere.

Hoffmanns historie er helt enkelt, at den lille Marie fejrer juleaften med sin familie, og får en klassisk Nøddeknækkerfigur lavet af træ af sin gudfar, dukkemageren Hr. Drosselmeier. Marie falder lykkelig i søvn med sit nye legetøj, men noget er galt. Hun bliver pludselig vækket af nogle kæmpemus der piler rundt i stuen, samtidig med at juletræet vokser dramatisk. Kun Nøddeknækkeren og brorens legetøjssoldater tager kampen op mod de grumme mus, men Nøddeknækkeren slår med Maries hjælp den onde musekonge ihjel. Musekongens død ophæver en ældgammel forbandelse, og Nøddeknækkeren forvandles nu til en prins. En prins, som Marie opdager er Hr Drosselmeiers nevø.

Polkastængerne danser i Slaraffenland

I ballettens anden akt ankommer Marie og Prinsen til Slaraffenland, hvor alle er lykkelige over Marie og prinsens dåd, og Sukkerfeen lader alle godterne optræde for de to unge helte. Alle, lige fra varm chokolade, kaffe og te, over polkastænger til marcipanhyrdinder, viser sig frem for de to besøgende i Slaraffenland, og selv Sukkerfeen og hendes kavaler optræder i en majestætisk dans for de to, indtil Marie og Prinsen er trætte og siger farvel, og stiger til vejrs i en slæde trukket af rensdyr.

NØDDEKNÆKKEREN er et gedigent klassisk eventyr fuld af kærlighed, hvor magi, overtro, fiktion og virkelighed blandes lystigt, og det gode altid vinder over det onde. Og med Tjajkovskijs uovertrufne musik og Balanchines velkendte koreografi, har NØDDEKNÆKKEREN alt det der skal til for at trække stikket hjem, hvis danserne er på toppen.

Sukkerfeen og kavaler

Og det er netop hvad de er for tiden, for Den Kongelige Ballet leverer på højeste plan, med alt hvad den kan byde på af solister, korpsdansere, balletskolebørn og karakterdansere. NØDDEKNÆKKEREN bæres ikke af en enkelt ballerina eller solodanser, for selv om Benjamin Buza indgød både gys og respekt som Hr. Drosselmeier, Oliver Starpov var skøn som Mor mangebørn i toppen af en koloenorm krinolinekjole fuld af balletbørn, og Ji Min Hong og Gregory Dean ved premieren dansede en smægtende pragtfuld pas de deux som Sukkerfeen og hendes kavaler, så er det lige så meget korpset, balletbørnene og karakterdanserne der bærer de store scener.

Og netop derfor er Balanchines NØDDEKNÆKKEREN den perfekte julehistorie på Det Kongelige Teaters Gamle Scene.

NØDDEKNÆKKEREN spiller på Det Kongelige Teaters Gamle Scene, d. 26/11 – 21/12 2022.

Foto: Henrik Stenberg

SE MERE HER