MORGENLANDET // Lille Scene, Aalborg Teater

⭐⭐⭐⭐

Hvis vi skal få folk til at lytte, skal vi tale som om det sker lige nu

Korlederen Lars Topp Thomsen står med det samlede kor og agerer fortæller i MORGENLANDET, der er husdramatiker Julie Maj Jacobsens take på nutidens Europa, i en tæt lille fortælling iscenesat af Camilla Kold Andersen.

På Aalborg Teaters Lille Scene møder vi et stemningsfuldt scenerum med fjernt skrigende måger der flyver lavt, og et solopgangslys der farver bagvæggen rød bag scenograf Andrea Lindenegs markedsbods-byggeklodser. Morgenen-før-det-sker-stemningen breder sig ud over Folkets Torv i en unavngiven by i Europa. Scenen er sat.

Med udgangspunkt i et lokalsamfund centreret om markedspladsen, fortæller Julie Maj Jacobsen både historien om de højre nationale grupper, den privilegerede venstrefløj, indvandrerne, de bedrevidende journalister og intellektuelle, og alle dem der bare gerne vil passe deres butikker og leve deres liv i fred.

MORGENLANDET er en fin ensembleforestilling, hvor Camilla Kold Andersen lader skuespillerne Bolette Nørregaard Bang, Line Nørholt, Steffen Berenthz Eriksen, Marcus Gad Johansen, Thomas Kristian Bek, Lars Topp Thomsen og Evrim Benli agere stemmer i kor, der kun fungerer hvis de arbejder sammen. Det er en elegant måde at få en tekst med mange karakterer og stemmer til at fungere – ikke mindst for forståelsens skyld – men det tager selvfølgelig også en del af dramaet ud af fortællingen når det bliver metateater, og korlederen drøfter karakterernes relevans med korets medlemmer.

Demokratiet er en kampplads

Blandt de meget forskellige mennesker i boderne på pladsen er der både modsætninger og tiltrækning, og når en gruppe højre nationale planlægger en aktion, påvirker det alle – på godt og ondt. Journalisten mener per definition at hun er neutral, men kan man afsløre noget uden at påvirke begivenhederne? Tager bedrevidende intellektuelle rent faktisk parti for nogen, når de ikke vil tage parti? Kan kærlighed leve på tværs af boderne, på tværs af religionerne?

Blandt skuespillerne er det Bolette Nørregaard Bang der træder klarest frem med sin præcise diktion og levende spil, og resten af ensemblet er også solide i deres fremstillinger, men MORGENLANDET er mest af alt en tekst der vil forklares. Julie Maj Jacobsen har alle overvejelser med i forestillingen, som måske kunne betegnes som en skitse, men bestemt er et besøg værd.

MORGENLANDET spiller på Aalborg Teaters Lille Scene d. 12. februar til d. 5. marts 2022.

Foto: Allan Toft

SE MERE HER OM FORESTILLINGEN