MISANTROPEN // Grønnegaards Teatret

⭐⭐⭐⭐

Den slikken op ad ryggen – jeg synes den er klam!

I Molieres 350 år gamle MISANTROPEN snakkes der i Alexandriner-versefødder, men med Jesper Kjærs nutidige gendigtning, er ordene der strømmer ud af Nicolas Bros mund både moderne og kosteligt morsomme. Og det er ikke for at underkende Molieres evigtgyldige historie, men Madeleine Rønn Juuls fine forestilling bør i høj grad huskes for de vidunderlige skuespilpræstationer, der hver især giver karaktererne saft og kraft.

Nicolas Bro er den forelskede, men retfærdigheds- og sandhedskrævende Alceste, og Sonja Richter den charmerende, men utålelige og svigefulde Célimène, og de er begge intet mindre end pragtfulde i deres borgerskabsportrætter. Og de mange biroller som kompletterer puslespillet, er ikke bare vigtige og uundværlige i portrættet af borgerskabet, men er hver især besat så så godt, at de alene ville kunne bære en forestilling.

Hvert ord er sat på stylter – som en persisk mosaik

Mads Wille er som født til rollen som Philinte, Alcestes ven, som gennem hele forestillingen kæmper heroisk for at få Alceste tilbage til virkeligheden, og acceptere menneskets natur, samtidig med at Philinte kurtiserer Célimènes kusine Èliante – stilrent spillet af Laura Bro. Den lille kærligheds affære spilles aldeles afdæmpet og fornemt, helt uden at give pladsproblemer for Alcestes kamp for Célimène.

De to markis’er, Clitandre og Acaste, spilles overdådigt komisk af de to unge spillere Jens Sætter-Lassen, og ikke mindst Nicolai Jørgensen, som jeg tiltror en overordentligt stor karriere. Sammen med Charlotte Fich som Célimènes intrigante veninde Arsinoé, Patrick Baurichter som Alcestes rival, markis’en Oronte, samt Steen Stig Lommer i flere små men vigtige biroller, er det alt i alt et fremragende ensemble der leverer Molieres klassiker blandt bøgetræerne i den stemningsfulde have.

Før forestillingen egentlig er gået i gang, går flere af karaktererne småpludrende rundt blandt bænkerækkerne i haven, og kommenterer flirtende på publikums påklædning. Glas klirrer, tæpper bliver lagt til rette, og der bliver lystigt hilst på kryds og tværs af rækkerne – det er tydeligt at publikummet føler sig godt tilpas. Midt under forestillingen larmer en flyver over vores hoveder i den fine Københavnerhave, og alle skuespillere drejer hovederne i takt, før de alle som en genoptager forestillingens dialog.

Alle fine små detaljer, som er en del af charmen når man er på besøg i Grønnegaards Teatret.

Nu vil I se, en tåbeligt forelsket, gå hele planken ud

MISANTROPEN handler om måden vi mennesker har valgt at leve på, om til- og fravalg, om kærlighed og svigt. I stykkets slutning afsløres den smukke Célimène som svigefuld rænkesmed, men den trofaste Alceste er så forelsket at han tilgiver alt. Ender MISANTROPEN lykkeligt? Se Molieres klassiker og bedøm selv.

Foto: Bjarne Stæhr

SE MERE

En tanke om “MISANTROPEN // Grønnegaards Teatret

Der er lukket for kommentarer.