KØBENHAVN // Store Scene i Skuespilhuset, Det Kongelige Teater

⭐⭐⭐⭐⭐

Men hvorfor?”

Både fysikeren Niels Bohr og hans hustru Margrethe, samt den tyske videnskabsmand Werner Heisenberg, der i sine unge år før 2. verdenskrig var Bohrs protegé, er døde for længst. Men et møde mellem de tre, hvor Heisenberg kommer til København i 1941, midt under krigen hvor Tyskland har besat Danmark, er stadig et mysterium. For ingen optegnelser giver det fulde billede af hvad der egentlig skete – og hvorfor Heisenberg egentlig kom til København – og blandingen af politik, kvantefysik, og spillet om hvem der først kan fremstille atombomber, er til stadighed en gåde for historikerne.

Dramatikeren Michael Frayns første udgave af sit teaterstykke KØBENHAVN fik danmarkspremiere på Betty Nansen Teatret i 1999, året efter uropførelsen i London i 1998, mens den ændrede version tyve år efter, hvor Frayn gennem flere år havde studeret oplysninger og usendte breve han ikke tidligere havde været opmærksom på, fik premiere i London i 2018. Og det er denne nye version der nu har premiere på Det Kongelige Teater – et bevis på Michael Frayns seriøse historiske tilgang til materialet.

Ikke desto mindre hænger det store spørgsmål stadig i luften, for i Frayns forestilling er der ikke noget endegyldigt svar – kun adskillige opsatte scenarier med mulige ordvekslinger, mulige handlinger og mulige teorier. Men hold op hvor er det et excellent kammerspil som instruktør Anja Behrens har iscenesat i Skuespilhuset.

Komplementaritet og kvantemekaniske principper. Og plutonium.

I Steffen Aarfings kridtstøvstørre tavlescenografi folder forestillingen sig flot ud i både skrift og tale, for fysikere kommer nu engang bedst ud med deres tanker i formler, nedskrevet med kridt på en tavle. Så skriften på væggen får en afgørende rolle i Anja Behrens’ iscenesættelse – ikke kun i overført betydning.

To af landets bedste og mest erfarne karakterskuespillere, Jens Jørn Spottag og Karen-Lise Mynster, spiller ægteparret Niels Bohr og Margrethe, og i rollen som Werner Heisenberg står Mikkel Arndt syleskarpt i det psykologiske drama om fysik og følelser. Forestillingen varer 2 timer og 30 minutter, og man skal være klar på at blive involveret i fysikkens love på godt og ondt, men med de tre fremragende skuespillere er dramaet – der slår gnister der kan sætte en verden i brand – ikke et minut for lang.

KØBENHAVN spiller på Store Scene i Skuespilhuset fra d. 13/10 til d. 24/11, og tager på stor turne efterfølgende i hele Danmark.

Foto: Emilia Therese

SE MERE HER