IL ROSMARINO Teatermenu, januar 2025 // 71 Nyhavn Hotel, Nyhavn

Anmeldelse af Teatermenuen i januar 2025, på Ristorante Il Rosmarino på 71 Nyhavn Hotel.

Duften fra IL ROSMARINOs klassiske focaccia brød bredte sig hurtigt, og selvfølgelig var det hjemmebagte kuvertbrød bagt med rosmarin, og serveret med en lille flacon olivenolie af de bedre. Man er vel stolt af sit lands traditioner, og den italienske Ristorante Il Rosmarino er ingen undtagelse.

Efter et par anbefalinger havde Sceneblog besluttet sig for at afprøve den italienske restaurants teatermenu, for restauranten ligger jo med sin placering i Nyhavn meget tæt på både Det Kongelige Teaters Gamle Scene og Skuespilhuset, samt Teater Får302 i Toldbodgade, og selvfølgelig Bådteatret og Cafe Liva, der jo begge ligger til kajs i Nyhavn. Og da Sceneblog var inviteret til premieren på både PEER GYNT i Skuespilhuset, og JEPPE PÅ BJERGET på Gamle Scene, så var det bare at vælge en dag, og reservere et bord.

Så derfor sad vi så i den hyggelige kælderrestaurant og indsnusede duften af nybagt brød, og passede endnu en gang på ikke at forspise os i brød og olie, selv om det var fristende. Men da den veloplagte tjener allerede havde afsløret hvad dagens teatermenu bestod af – Teatermenuen på Il Rosmarino følger de skiftende dagsmenuer, der igen skifter i takt med hvad markederne og sæsonen byder på – så vidste vi godt at skulle holde igen med focacciaen.

Og forretten i den treretters menu der blev præsenteret for os, på denne lidt mørke januardag, var intet mindre end en lækker lille canadisk hummer, serveret på en tærte med fiskefumé.

Canadisk hummertærte med fiskefumé, hertil hummerbisque-skum.

Til hummertærten fik vi et glas italiensk Macrina fra huset Garofoli, og netop Verdicciodruen havde – ud over den gode frugtfulde smag – al den lethed som kræves af en vin der serveres til hummer. Så da vi satte tænderne i hummer, tærtebund, fumé og bisque, så gik det hele op i en højere enhed, og både min ledsager og jeg nikkede anerkendende til hinanden.

For som sagt er Il Rosmarino en italiensk restaurant, og med beliggenheden i Nyhavn, ville nogle nok sige, at turistfælde-risikoen var tilstede. Men da jeg jo havde fået restauranten anbefalet af venner, var vi ret fortrøstningsfulde da vi satte os, og vi blev som sagt heller ikke skuffet. Første ret af tre var absolut bestået.

Skuffet blev vi heller ikke da vi fik hovedretten, for vi er begge kødspisere, og det var ret lang tid siden jeg havde fået oksemørbrad sidst.

Oksemørbrad med pommes fondant, kejserhatte-svampe og rødvinsglace.

Vi blev ikke spurgt til hvordan vi ville have vores kød stegt, men begge vores oksemørbradbøffer var perfekt stegt medium rare, så jeg tilskriver den italienske selvbevidsthed æren for at tage beslutningen for os, og servere retten præcis som de mener den skal serveres. Hverken mere eller mindre. Den modne tjener kunne så afgjort lide sit arbejde, var stolt af sin metier, og tog gerne beslutninger der åbenlyst bidrog til den gode stemning.

Vores oksemørbrad blev serveret med pommes fondant – de cylinderskårede kartofler man bruner på panden, for derefter at stege dem i bouillon – overhældt med en kraftig rødvinsglace, og ledsaget af en fin skive af kejserhat svamp. En meget enkel ret, hvor smagsindtrykket fra glacen var dominerende for smagen af kartoflen, men bestemt ikke altafgørende for hele retten. Der var det uden tvivl den flot behandlede oksemørbrad der tog stikket hjem. Ingen dikkedarer her, kun ren velsmag, der ikke kan skræmme nogen væk. For restauranten bliver trods alt nødt til at tage sin beliggenhed alvorligt, og med både 71Nyhavn Hotellets gæster, samt ditto fra det pulserende Nyhavn, vælger IL ROSMARINO fornuftigt nok at holde på det sikre. Ligesom vinen i glasset, hvor vores tjener havde skænket os et glas Primitivo vin, nærmere betegnet en Siniscaldo fra Coppi, en helt igennem tilforladelig rødvin. Kraftig som den bør være til kødretten, men ikke anmassende på nogen måde. Godt valg, Signor cameriere.

Chokoladeparfait med jordbærcoulis.

Sikkerhed var også hvad vores desserter udstrålede, og chokoladeparfaiten med jordbærcoulis, fulgt til dørs af et par bær og lidt mousse, var præcis hvad man havde brug for som afslutning. Og både sikkerhed og en fast chokoladeparfait er man jo som teatergæst glad for. For man skulle jo helst ikke, efter en teatermenu, sidde med hverken chili ud af ørerne eller chokoladesovs på den lyse skjorte. Så det enkle koncept er faktisk ret perfekt til en teatermenu.

Tre vellykkede retter, som min ledsager sagde, og det er netop hvad det var. En tre-retters teatermenu serveret på 1t30min, med både kompetent og charmerende betjening, var hvad IL ROSMARINO bød på den aften i januar, lige før vores premiere i det nærliggende teater. Helt i orden – eller måske mere korrekt formuleret –  Perfettamente bene!

IL ROSMARINO, for enden af Nyhavn.

Beliggenheden, et trin ned bag deres fortovsstilling, i 71 Nyhavn Hotel, kan næsten ikke være mere central i København. Så nyd brostenene og havnen når du er der, og bare rolig, der er ikke mange skridt til teatret. Vi nød det, og vi nåede premieren.

Cin cin!

Foto: Sceneblog.dk

SE MERE HER OM TEATERMENUEN PÅ IL ROSMARINO