I HELGES HOVED // Virtual Reality på Reaktor – Republique

 

⭐⭐⭐⭐⭐

Hvad skete der egentlig efter FESTEN?
Hvordan kom de ødelagte mennesker i familien videre, med sig selv – og med hinanden? Det giver Amalie Olesen et bud på i VR forestillingen I HELGES HOVED på REPUBLIQUEREAKTOR scene.

Helt frivilligt indtager jeg (bag VR-brillen) pladsen som den nu gamle og affældige Helge, der 19 år efter misbruget af sine børn, konfronteres med sønnen Christians vedholdende had.

Christian (Mikkel Arndt) nægter at tilgive sin far, selv om tilgivelse måske er det eneste der kan få Helge til at glide ind i døden. Men på trods af moderens bøn om at tilgive Helge, nægter Christian fortsat at give nådestødet. Moderen har ikke brug for tilgivelse, da hun har tilgivet sig selv, og dermed mener hun er ’home free’ i forhold til Gud den almægtige – men Helge har brug for tilgivelsen for at kunne dø i fred.

Mens jeg i min VR-verden går rundt i Torden & Lynilds overvældende scenografi fra totalteater forestillingen på Republique – mesterværket FESTEN, tordner Christian sine bebrejdelser mod mig, og selv om han skiftevis tiltaler den anden halvdel af publikum med sine svære tanker, så er det uhyggeligt realistisk at befinde sig i en virtuel kørestol, med Mikkel Arndts brændende had silende ned over mig som tropisk regn.

Efter et lille pusterum og et ’sceneskift’, er jeg nu – IRL – en del af Christians verden, og følger uden briller ham og hans harme på nært hold. Ser hvordan hans ansigt græmmes, når han taler til den far der misbrugte ham og hans søster, og ser hans desperation, når han næsten ikke kan finde ord for det liv han er blevet påtvunget.

Amalie Olesens manus er ætsende godt – og Mikkel Arndts had er i Anna Schulin-Zeuthens gode instruktion næsten for tæt på virkeligheden. Men også kun næsten.

REAKTOR omtaler denne mini-forestilling som et eksperiment – men jeg giver den gerne fem stjerner for både modet og udførelsen – og fordi blandingen af VR og live optræden er genial. Og ligesom f.eks. MAKROPOLs vilde DOOM ROOM i VR med Iza Mortag Freund IRL, eller svenske Bombina Bombasts grænsesøgende verdener, er denne VR/IRL mix form kommet for at blive.

foto: REAKTOR

I HELGES HOVED
Medvirkende: Mikkel Arndt.
Instruktør: Anna Schulin-Zeuthen.
Manuskript: Amalie Olesen.
Kamera og teknisk magiker: Theis Berthelsen.
Lyddesigner: Simone ‘Monze’ Vinkel.

SE MERE