HVEM ER BANGE FOR VIRGINIA WOOLF? // Store Scene, Aalborg Teater

⭐⭐⭐⭐⭐

Min arm er træt af at piske dig

Det er i år 60 år siden den amerikanske dramatiker Edward Albee stod på en bar, og fik ideen til titlen på sit næste stykke dramatik, hvor sandhed og illusion går hånd i hånd. I duggen på toiletspejlet havde en kunde skrevet HVEM ER BANGE FOR VIRGINIA WOOLF? – en fiks omskrivning af den ikoniske sang fra Disneys tegnefilm De Tre Små Grise, hvor grisene danser lystigt omkring og håner den store stygge ulv.

Og titlen er perfekt til det ætsende drama som udspiller sig i stuen hos George og Martha, et på overfladen pænt midaldrende intellektuelt par uden de store problemer. For i det pæne middelklassehjem med en meget stor bogreol og en endnu større hjemme bar, åbenbarer sig en voldsom kamp som ikke kun kommer til at gå ud over George og Martha selv, men også det unge par som Martha har inviteret til en drink kl 02 om natten, efter de alle har været til den årlige fakultetsfest på universitet.

Det er Marie Knudsen Fogh der spiller den dominerende Martha, og Martin Ringsmose der er hendes underkuede mand George, og begge skuespillere leverer fremragende præstationer. Martin Ringsmose kan fejre sit 20-års jubilæum på Aalborg Teater med topkarakter som den desillusionerede historiker George, der bliver holdt i stram snor af sin svigerfar, den enevældige rektor på universitetet hvor George arbejder. Og Marie Knudsen Fogh er blændende som Martha, der både er fars pige, dominatrix og intellektuel modspiller i kampen med sin mand. Edward Albees ikoniske karakterer har fået publikum til at krybe sammen i sæderne i 60 år, og i Hans Henriksens fine iscenesættelse på Aalborg Teater får George og Martha al deres nederdrægtighed og kærlighed formidlet ud til publikum på fornemste vis.

Men de to er ikke alene på scenen, og hvis det unge par, der udnyttes og latterliggøres af værterne, ikke holdt niveauet, så ville et kammerspil som HVEM ER BANGE FOR VIRGINIA WOOLF? slet ikke fungere. Men ingen grund til uro, de bliver aldeles glimrende formidlet af to talentfulde skuespillere fra teatrets gode ensemble.

Fordi Far sagde, vi skulle være søde ved dem

Parret – som Martha har inviteret uden Georges viden – indgår i det spil som udfolder sig hos George og Martha, og de bliver hurtigt kastebolde når der skal scores point på hjemmebanen. Karla Rosendahl er den skrøbelige lektorfrue, der med en eksponentiel indtagelse af cognac – jeg blander aldrig – udvikler sig fra at være pæn og usynlig, til at smide hæmningerne, og med lige dele dans i sofaen og besøg på toilettet for at kaste op, viser sig at være en vigtig part i puslespillet hvor hver en svaghed udnyttes. Østen Borre Simonsen er den nyansatte biolog på universitetet, Nick – kortklippet lyst hår og veltrænet med sixpack – og historikeren Georges modstykke i sin tro på genetikkens muligheder indenfor skabelsen af bedre mennesker.

Det kan du vædde din biologiske uundgåelighed på

Der er mange lag i HVEM ER BANGE FOR VIRGINIA WOOLF?, og netop forskellen mellem historie og biologi spiller en stor rolle i de spirende konflikter mellem de to mænd i stykket, hvilket da også bliver belønnet i en fantastisk scene med en herlig tête-à-tête mellem George og den unge biolog, hvor summen af alkohol indtagelsen er konstant.

Sandhed og illusion – Edward Albees HVEM ER BANGE FOR VIRGINIA WOOLF? er på Aalborg Teater præcis lige så stramt sat op som rettighedshaverne og Albees efterkommere kræver det, med en tæt og klassisk scenografi af Nicolaj Spangaa og en solid personinstruktion af Hans Henriksen, og klassikeren fra 1962 lever i bedste velgående i 2022, specielt på grund af Marie Knudsen Fogh og Martin Ringsmoses fremragende præstationer.

HVEM ER BANGE FOR VIRGINIA WOOLF? spiller på Aalborg Teater d. 19. februar til d. 12. marts 2022.

Foto: Allan Toft

SE MERE HER