Anmeldelse: HUS PÅ HUS // Asterions Hus, på Teater Møn, Sukkerfabrikken i Stege, og på Teaterøen i København.

⭐⭐⭐⭐⭐

Kan du huske Antoine?

August og Ellen sidder og spiller skak, men brikkerne har navne. Navne på alle de familiemedlemmer som er gledet ud af Ellens sind, men som stadig kan findes frem når August hjælper sin elskede.

HUS PÅ HUS er en fortryllende, rørende, og poetisk forestilling om minder, traumer og kærlighed gennem generationer. En forestilling om en familie fortælling der er gledet ud af et traumeramt sind, men ved brug af skakbrikker, dukkehuse, lommelygter i mørket og et eminent soundscape, kommer tilbage til Ellen, og igen indtager den naturlige plads hos et par der har mistet. Det lille teater Asterions Hus, med Tilde Knudsen og Peter Kirk, samt komponist og musisk kunstner Klaus Risager, har denne gang overgået sig selv og skabt et vidunderligt poetisk værk.

Skuespiller og danser Tilde Knudsen har en fysisk tilgang til fortællinger, der gang på gang overrasker ved sin ekvilibristiske fortælleevne, og den danske multiperformer har da også lige – med forestillingen Alice i Eventyrland – modtaget den prestigefyldte pris for bedste kvindelige performer på FETEN Festivalen i Spanien.

”Dit træk.”

Men i HUS PÅ HUS er Tilde Knudsen ikke alene på scenen, for Peter Kirk er en lige så stor del af den sarte fortælling der udspilles på scenen, mens det ene store dukkehus efter det andet bliver taget i brug, og små møbler og remedier bogstaveligt talt bliver highlightet i en fantastisk krønike. En krønike der også rummer adskillige prominente personligheder, der bliver vævet ind i familiens fortælling. Vi følger flere generationer af pianister gennem alle de huse de har beboet, med al den kærlighed, ærlighed og død der nu engang findes i store familier.

På Christianshavn og på Montmartre – på landet og i byen. I forestillingen HUS PÅ HUS følger vi historien, fortalt af Peter Kirk som August, men indlevende genfremkaldt af Tilde Knudsen som Ellen, der med få remedier gestalter familiemedlemmerne gennem syv generationer. Og selv om det mest er mørke vi oplever på scenen, så gør de nøje koreograferede små lampelys, lightere og lommelygter os i stand til at fokusere på den både poetiske og til tider højdramatiske fortælling. En fortælling, der sine små remedier til trods, fylder hele scenerummet, elegant forstørret af Klaus Risagers smukke kompositioner og hans stemningsfulde sound design.

HUS PÅ HUS er en stor lille forestilling – en af Asterions Hus’ bedste.

HUS PÅ HUS spiller på Teater Møn i Stege d. 7.-10. marts, og på Teaterøen i København d. 14.-17. marts 2023.

Foto: Emile Carlsen

SE MERE HER