HOME MADE CLIMATE CONFERENCE // GASTSTUBE° (CH/BE/DK), Toaster

⭐⭐⭐

Let’s talk about it.

Det tværkunstneriske samarbejdsprojekt Toaster, hvor Husets Teater og Den Frie Udstillingsbygning med Statens Kunstfond i ryggen eksperimenterer med det performative felts muligheder, er med deres anden premiere rykket indenfor, nærmere betegnet ind i FAB LAB Værkstedshallerne i Kbh SV.

Her har kurator Miriam Frandsen inviteret det schweiziske/belgiske/danske performancekollektiv GASTSTUBE° til at vise os deres version af klimakampen, med deres HOME MADE CLIMATE CONFERENCE, hvor Beatrice Fleischlin, Andreas Liebmann og Nicolas Galeazzi tror på at vi kommer nærmere en løsning på verdens klimaudfordring, ved at snakke om det.

Det er selvfølgelig en grov simplificering, for enhver revolution eller større samfundsomvæltning er vel netop sket fordi der er folk der har snakket om et problem, og diskuteret hvordan man bedst løser det. Så måske har GASTSTUBE° fat i noget, når de med rolige stemmer indleder deres helaftensperformance med at stille publikum spørgsmålet: hvad synes du selv man skal gøre for at løse problemet?

På gulvet foran os ligger brikker med udsagn formet som en sol, og med den sten du får i hånden ved ankomst, skal du markere hvilket udsagn der ligger tættest på dine tanker om verdens klimakrise. Underforstået – du mener selvfølgelig der er en klimakrise.

Med 30-40 udsagn der strækker sig fra URGE FOR LEAVING CIVILIZATION, over DESIRING THE BACK-TO-NATURE-STATE, til udsagnet HOPING FOR THE ANTI-CAPITALIST ECO-DICTATORSHIP, bliver publikums sten placeret, og i en rundkreds bliver det fulgt op af de begrundelser som publikum har lyst til at dele.

De tre performanceaktivister Fleischlin, Liebmann og Galeazzi fortæller også om deres egen baggrund, og om projektet, der har fået de tre til at genoptage det mangeårige kunstneriske samarbejde, som de ellers havde lagt på hylden i det forrige årti – men nu føler de bliver nødt til at genoptage, med klimakrisen som udløsende faktor. Og det er så overgangen til de to workshops i HOME MADE CLIMATE CONFERENCE, hvor publikum i den ene får et foredrag af Andreas Liebmann om industrialiseringens konsekvenser, med det tilhørende pulserende orkesterværk Pacific 231 af den fransk/schweiziske Arthur Honegger, og en meget håndgribelig forklaring på hhv damp- og vandkraftværker.

Five, six, seven, eight

I den anden workshop lægges mere vægt på hvordan vi kan udtrykke vores følelser med kroppen, og her lærer Beatrice Fleischlin deltagerne at danse klimakrisen bort, med simple men effektive moves der kan bruges som gruppe i enhver klima demonstration.

Som afrunding på aktiviteterne gives der plads til at mingle og tale med de andre deltagere i HOME MADE CLIMATE CONFERENCE, og aftenen afsluttes således i god ro og orden. Ingen grænser overskrides, og ingen hævede stemmer. I det hele taget må man komplimentere de tre performancekunstnere for deres afslappede tilgang til en krise af apokalyptisk karakter.

Toasters valg af GASTSTUBE° hverken ryster eller rykker ved noget, og slet ikke ved opfattelsen af det performative rum som inkluderende, for det er Old school publikumsdeltagelse – som jo er et centralt begreb indenfor kunstformidling – der er gruppens DNA. Og i en lang række af både nationale og internationale eksperimenter med scenekunstens formater, er det fint ikke at glemme hvordan det performative felt har opereret i mange år, før vi helt sikkert senere i forløbet bliver præsenteret for mere radikale greb og formater. Her på Sceneblog følger vi det tæt.

Foto: Mathias Schwartzbach Pedersen

SE MERE HER