GILGAMESH // Hotel Pro Forma på Glyptoteket

⭐⭐⭐⭐⭐

Stoisk ro over Kirsten Delholms majestætiske karakterer.

Niels Anders Thorns karakteristiske stemme fylder godt i Glyptotekets smukke rum, hvor FIGURA Ensembles toner sætter stemningen i den 4.000 år gamle fortælling GILGAMESH. Fortællingen om kongen fra Uruk i oldtidens Mesopotamien, der kæmper med sin splittede identitet som både menneske og gud, er ideel til Hotel Pro Formas tableauteater – specielt når den i bedste Kirsten Dehlholm tradition, bliver spillet på et i forvejen vanvittig smukt og historiemættet sted som Glyptoteket.

Sara Emilie Anker-Møller er oraklet Ninsumun, Gilgamesh’ altvidende mor, og skuespilleren Niels Anders Thorn er klassisk, stoisk og besnærende som kong Gilgamesh, og som sådan hovedperson i fortællingen. Men det er den unge rapper Manus Bell som hittebarnet Enkidu, der tilfører forestillingen GILGAMESH det ekstra krydderi, der gør at den første del af Hotel Pro Formas underverdenstrilogi vil blive husket som noget helt specielt.

”hvem er du, Gilgamesh?”

GILGAMESH på Glyptoteket er en vandreforestilling, hvor man følger Gilgamesh rundt i salene, og da man ikke på forhånd ved hvor der sker noget, eller hvem der siger eller gør noget, så bliver det en unik og personlig oplevelse for alle publikummer. Der er opsat små højtalere i alle rum, så selv om man ikke lige står ved siden af en af karaktererne, så kan man høre alt, overalt. Man kan vælge om man vil følge en karakter, eller måske følge det spændende FIGURA Ensemble, der med vidunderlige instrumenter som en fujara eller en dobro, skaber en verden af spænding og følelser, der løfter os lige ind i den Babylonske fortælling om kærlighed, udødelighed og altomfattende medmenneskelighed.

Hotel Pro Forma har samtidig opstillet skulpturer overalt blandt Glyptotekets antikke kunst, og man kan sagtens blive hængende i et rum, og nærstudere en opstillet skulptur, uden at miste følingen med GILGAMESH. Ordene og tonerne følger dig overalt.

”Nu skal vi fælde cedertræer”

Karaktererne skifter ham undervejs, og hvad enten de står i kærlig omfavnelse midt iblandt publikum, er på vej gennem Hotel Pro Formas skov af cedertræer, eller i en drabelig kampscene midt blandt Glyptotekets antikke skulpturer, er det tableauet i Kirsten Dehlholms magiske verden der fortæller historien, mere end noget andet.

Historien om Gilgamesh, der får en bror og ven for livet da hans mor Ninsumun adopterer hittebarnet Enkidu, men må leve med menneskets dødelighed, er flot genoversat af Morten Søndergaard og Sophus Helle, og eviggyldige temaer som udsyn og indsigt, venskab og sorg, samt jagten på det evige liv, er blevet omsat til et sprog der går lige ind – både i tale, og i rap.

Foto: Ditte Valente

SE MERE

En tanke om “GILGAMESH // Hotel Pro Forma på Glyptoteket

Der er lukket for kommentarer.