FOLKEKONGEN // Husets Teater

⭐⭐⭐⭐

Jeg arme blinde menneske, jeg forstår intet. Hvad er det jeg har bestilt?

Den østrigske Nobelprisvindende forfatter og dramatiker par excellence, Elfriede Jelinek, har i mange år råbt op om samfundets svagheder, peget på uretfærdigheder i systemet og revset os for vores dårskab.

Nu vender hun tilbage som seersken der ikke er blevet hørt, og tværer vores selvvalgte ulykke ud i Am Königsweg – FOLKEKONGEN på Husets Teater, instrueret af Liv Helm og den taiwanesiske instruktør Baboo Liao i fællesskab. Jelinek er simpelthen edderspændt rasende over at det er kommet så vidt, at verden vælger og anerkender en ejendomsmægler med orange hår som leder af den frie verden, når vi nu har fået så mange advarsler (ikke mindst fra hende selv).

Jelineks tekst, i hænderne på de mindst lige så rasende Helm & Liao, er en velfortjent gang tæsk til de forstandige – eller rettere – tæsk til alle de der vader blindt rundt i verden, og ikke forstår hvad de har gjort.

Hvis man vil stikke sine øjne ud, bør man lukke øjet først, så man ikke ser nålen komme

Spillerne der bliver kastet rundt i manegen på vores vegne, er Lotte Andersen og Youssef Wayne Hvidtfeldt, samt Emilie Rasmussen fra Scenekunstskolen, og på trods af de krævende – nærmest akrobatiske – udskejelser som Helm & Liao udsætter dem for, er trekløveret overordentligt nærværende i hele deres sceniske fremtræden.

Trump som Jesus, Trump som baby, Trump som pussygrabbin’ dick – den amerikanske præsident Trump er selvfølgelig omdrejningspunktet for alle scener, men fokus hos Jelinek ligger i valgresultatet, i blindheden, i vores valg eller stiltiende accept. Hvordan kan vi dog gå blinde rundt i verden, nærmest råber den østrigske samfundsrevser ud over os.

Anonyme beduinspøgelser med solbriller og lagener bevæger sig rytmisk i takt til Queens We Will Rock You, og Frihedsgudinden, personificeret af Lotte Andersen, bliver voldtaget af en kæmpepik i jakkesæt – og kan slet ikke forstå hvad der gik galt. Lotte Andersen viser i FOLKEKONGEN hendes nærmest uterligt gode evne til at spidde, med et ekstra lag af kræfter der frigøres i Jelineks intense og forbitrede tekst.

Liv Helm og Baboo Liao bringer på Husets Teater Jelineks vrede og indignation fra papiret ud til os, folket. De blinde. De passive. Os.

Foto: Henrik Ohsten Rasmussen

SE MERE