DEN POETISKE RAPTUS // Folketeatret

⭐⭐⭐⭐

Der var et købedygtigt publikum

Sådan indledes Folketeatrets lille pretalk om Dansk Teater 300års jubilæum, eller rettere – om forholdene i 1722, da Dansk teater trådte sine barnesko. Og som en ubehagelig reminder om situationen lige nu, bliver vi mindet om at scenekunst kan være nok så god, men hvis økonomien halter hos borgerne, så spares der også på teaterturene.

Folketeatrets DEN POETISKE RAPTUS er skrevet med både historisk akkuratesse og up-to-date humor af Ernst Bruun Olsen, og holdet af skuespillere er instrueret solidt af Geir Sveaass, som tro mod jubilæet ikke lader holdet skeje for meget ud i forhold til klassikerne. Men det er Ludvig Holberg der er hovedpersonen på godt og ondt, og titlen DEN POETISKE RAPTUS hentyder til det arbejdsvanvid Holberg var grebet af, da han på kun 18 måneder skrev 15 komedier til det første danske skuespilhus.

Det er elskelige Anders Juul der spiller Holberg i den klassisk altmodische opsætning, og med herligt modspil fra Tom Jensen som den meget franske teaterchef monsieur Montaigu, tegner de forestillingen i spidsen for et absolut fint cast, bestående af evigt kække Marie Louise Wille som Holbergs værtinde, samt Karoline Brygmann, Josefine Tvermoes, Jesper Riefensthal, Jeppe Ellegaard Marling, Niels Anders Manley og Simon Kongsted i de øvrige roller.

Historien om Ludvig Holberg og det første danske skuespilhus’ opståen i 1722, er sirligt broderet sammen i Ernst Bruun Olsens manuskript, og perfekt i hyldesten af 300års jubilæet. Men det er ej blot til lyst, når datidens pietisme og moral elegant flettes ind i historien om død og ulykke, samt maskeballer, hasardspil og seksuelle udskejelser, på en vej fyldt med bump for det danske skuespils indmarch i Danmark.

Heldigvis.

Folketeatrets DEN POETISKE RAPTUS spiller både i Nørregade og på turné ml d. 22/9 til d. 4/12 2022

Foto: Gudmund Thai

SE MERE HER