DAMPHJERTE // Aveny-T

⭐⭐⭐

Sofie Diemers dampende bloggerhjerte IRL on stage.

En uredt seng med en stor krøllet dyne. Brugt undertøj spredt ud over et gulv af hvidt skærende neonlys, samt en banan og en halvfuld 2-liters Coca-Cola Zero. Vi er midt i Sofie Diemers univers, midt i hendes dampende hjerte – hendes blogunivers.

Dynen rører på sig, og ud kravler en søvndrukken ung kvinde – karakteren Nanna i bloguniverset – der begynder at tale til os, som om hun skrev på sin blog.

”jeg har set, at der er mange af jer der har spurgt til, hvordan jeg har det”

Hele setup’et med at lade kommunikationen til publikum følge bloggerens regler, er både overbevisende, og en løftestang i forhold til den traditionelle fjerde væg i teatret, som igennem alle år har været den store udfordring for scenekunsten. Set i helikopterperspektiv, og ikke mindst når man kigger ud over det unge publikum til forestillingen, er det en lille genistreg når det gælder om at hive en ny generation i teatret. Så DAMPHJERTE er mildest talt spot on, i teaterdirektør Jon Stephensens fremadskuende Coming of Age strategi på Aveny-T.

”hvis I gerne vil høre sangen, så kan I trykke på linket nedenunder”

Nanna taler til os fra scenen, fortæller om sine tanker, sine bekymringer og sine drømme. Og begynder så at bevæge sig ud i salen, hvor publikum sidder tæt på rækker omkring scenen. Hun sætter sig henkastet på en tomt sæde, og fortæller videre – alt imens en Nanna mere indtager scenen, og karakteren deles mellem den fortællende Nanna et sted i salen, og den agerende Nanna på scenen. Endnu et superfint greb af Sofie Diemer og instruktør Amanda Linnea Ginman, der seriøst har fundet en vej til levendegørelse af virtuelle universer, som ofte før er blevet grebet helt forkert an. Anna Bruus Christensen og Laura Skjoldborg er begge både krop og sind hos vores blogger Nanna, et dobbeltspil der fungerer rigtig godt med de to unge skuespillerspirer fra Den Danske Scenekunst Skole. Og endnu bedre bliver det når de får selskab af Morten Vang Simonsen, der spiller alle fyrene i Nannas liv – både den smarte, den rige, og den gifte – han er ligeså naturligt til stede i det virtuelle bloggerunivers som de to Nanna’er.

”så købte han Baby Bites, og så førte den ene pølse til den anden”

Nannas tanker omkring bananer, fyre, sex og følelser, samt regler, statements og terapi-onani, flyver rundt i rummet. Præcis som bloggertekster på skærmen, som trofaste følgere utålmodigt sidder og venter på derhjemme. DAMPHJERTE på Aveny-T er en hurtigt produceret forestilling, der er skrevet, opført, instrueret og spillet af den samme nye generation, der også fylder rækkerne i salen.

I 2016 udtalte Diemer som 20-årig; ”Jeg er nok ikke gammel nok til andre titler end ‘ung’, og det er heller ikke mit mål at være andet lige nu.” Sofie Diemer, der nu arbejder på de vildeste sager på både Sydhavn Teater og Teater V, er i 2019 stadig ung – men hun er dæleme også meget mere.

Foto: Zuhal Kocan

SE MERE